El govern municipal ha demanat a betevé un nou contracte programa 2020-2023 que s’ajusti al pressupost anual de 17,5 M € aprovat en el Ple de l’Ajuntament de Barcelona. “La nostra voluntat és que entre tots fem possible la continuïtat de betevé”, ha dit la regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín, que ha insistit en un pla de futur “sostenible en el temps” perquè l’Ajuntament no hagi de fer aportacions extraordinàries.

En un debat a la Comissió de Presidència, Ballarín ha explicat que la societat municipal que gestiona betevé, Informació i Comunicació de Barcelona SA, va tancar el 2019 amb 7,7 M € de pèrdues. La xifra s’explica perquè l’empresa ha hagut de cobrir les diferències salarials que fixen les sentències judicials per a la internalització de treballadors i per les provisions per pagar l’IVA que l’Agència Tributària reclama a les societats públiques.

El consistori ha aportat aquesta quantitat per “restablir el desequilibri” i aprovar els comptes anuals de la societat. La regidora d’Hisenda ha afegit, però, que la situació econòmica de l’Ajuntament derivada de la crisi del coronavirus obligarà a prendre “noves mesures correctores”.

micròfons de betevé

Segons Ballarín, betevé va fer arribar el 29 de març una proposta de contracte programa. Després d’analitzar-la, l’Ajuntament ha comunicat a ICB que “encara cal avançar en mesures estructurals” per millorar l’estructura financera de l’empresa i incrementar l’audiència. Tot plegat coincideix amb la renovació dels òrgans de direcció. Al juliol acaba el mandat de bona part del Consell d’Administració, que haurà de convocar el concurs per triar nou director.

L’oposició reclama garanties de futur

Els grups de l’oposició han destacat la tasca dels professionals de betevé i s’han posat a disposició del govern per debatre el nou contracte programa. Gemma Sendra (ERC) ha preguntat quin model de televisió i de gestió vol el govern: “Tenim dubtes que l’Ajuntament i els òrgans de govern prenguin decisions adequades per reorientar betevé en moments complicats”.

Des de JxC, Ferran Mascarell ha dit que la internalització de treballadors ha generat “un problema econòmic i laboral seriós” i ha lamentat “l’escassa convicció del govern sobre el futur de betevé”. El portaveu de Cs, Paco Sierra, ha demanat recuperar programes “que tenien audiència” i debats polítics i que betevé serveixi als objectius d’una televisió pública: “servei públic i informar”.

Josep Bou (PP) ha dit que cal encara el futur de betevé: “Si no hi creiem, s’ha de tancar, però si hi creiem, l’hem d’acompanyar”. Bou ha dit que no la vol tancar i, per això, ha demanat administrar-la “amb criteri”. Des de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls ha demanat que betevé sigui “més local” i ha plantejat una bateria de preguntes al govern sobre com es recuperarà el dèficit i quin pressupost preveu per al futur.