L’alcalde, Jaume Collboni, ha enviat una carta a tots els regidors del PSC i als comissionats per exposar-los què espera de cadascun. S’ha emmirallat en una tradició anglesa que han emulat també dirigents polítics del Canadà i de la Comissió Europea. Les missives, que ha avançat ‘El Periódico’, s’han batejat com a Cartes d’objectius i es poden consultar al web de l’Ajuntament de Barcelona.

Els escrits venen a ser com una mena de programa de govern, detallat regidor a regidor, i, a finals de mandat, poden servir per passar comptes del que s’ha fet i el que no. A la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, responsable d’Urbanisme, Mobilitat, Serveis Urbans i Habitatge, l’alcalde li demana que continuï impulsant el Pla endreça i que posi en marxa un pla de manteniment de l’espai públic.

Carrils bici, bus… i el tramvia?

En l’escrit dedicat a Laia Bonet, Collboni assenyala un compromís electoral del PSC: recuperar jardins d’interiors d’illa a l’Eixample. També insta la tinenta d’alcaldia a augmentar el verd urbà, potenciar un urbanisme transformador “que recuperi els principis del Pla Cerdà” i garantir el dret a la mobilitat de tothom. En aquest sentit, l’alcalde defensa ampliar els carrils bici, millorar la xarxa de bus i desenvolupar línies exprés com l’X1.

En l’apartat dedicat al transport públic, sobta que Collboni no fa cap esment a la connexió del tramvia, que té la primera fase en obres i la segona en projecte i pendent d’adjudicar. Sí que parla del metro (reclama a Bonet que exigeixi a la Generalitat acabar les obres d’ampliació) i també de millorar Rodalies. En matèria d’habitatge, la carta reclama a Laia Bonet “ampliar al màxim” el parc públic sense posar-hi xifres.

Les peticions als tinents d’alcaldia

La carta a la tinenta d’alcaldia Maria Eugènia Gay recorda una cita de l’exalcalde Pasqual Maragall. Collboni li encarrega ampliar el nombre d’escoles bressol i lluitar contra la violència de gènere. A Albert Batlle, responsable de Seguretat, l’alcalde li reclama noves unitats nocturnes de la Guàrdia Urbana, una pla de lluita contra el racisme i la xenofòbia i revisar l’ordenança del civisme amb multes més cares.

Al tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, la carta de Collboni l’insta a garantir pressupostos equilibrats. Els comptes per al 2024 continuen pendents d’aprovació després que el govern els retirés per falta de suports. A Valls, responsable de Turisme, l’alcalde li encomana un “nou impuls” de la marca Barcelona i analitzar la realitat turística per fer “una gestió intel·ligent dels fluxos”, sense més detall.