El nou CAP de la Barceloneta es farà, amb tota probabilitat, a l’edifici de la Clínica Barceloneta, segons ha pogut saber betevé. L’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Català de la Salut estan d’acord que és la ubicació més idònia per al nou cap del barri. El CAP de la Barceloneta ocupa un espai de l’Hospital del Mar des de fa 23 anys, una cessió que s’acaba el 2030.

Les dues administracions es van reunir ara fa uns dies per definir el calendari de construcció dels CAP de la ciutat i d’aquella trobada en va sortir la ubicació de la Clínica Barceloneta. El districte de Ciutat Vella negocia des del 2015 l’adquisició de la Clínica Barceloneta amb els seus propietaris.

Anys de negociacions infructuoses

El regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, espera que “amb certa rapidesa la Clínica Barceloneta serà la seu del CAP d’aquest barri” i assegura que, si fa falta, s’hi reforçarà el transport públic. Respecte a ubicacions alternatives, Batlle afirma que “suposaven modificacions urbanístiques importants que es podien traslladar el tema vuit o 10 anys més enllà”.

Tenim l’avantatge que la qualificació urbanística del terreny permet una actuació amb una certa rapidesa”
Albert Batlle, regidor Ciutat Vella

Estira-i-arronsa amb els propietaris

La Clínica Barceloneta funciona des del 1975 però des de fa uns anys només feia serveis d’atenció pal·liativa domiciliària i d’hospital de dia. Actualment està sota mínims i pràcticament buida.

Per això, i davant la necessitat d’una nova ubicació per al CAP de la Barceloneta, diferents regidors de mandats anteriors havien intentat, sense èxit, arribar a acords amb la propietat de la clínica. Es va proposar als propietaris intercanviar els terrenys que ocupa a la Barceloneta per uns terrenys a la plaça de Lesseps. En cas d’acceptar aquesta operació la propietat havia de compensar l’Administració, ja que el solar de Gràcia tenia un valor més elevat. Aquesta proposta no va prosperar com tampoc no ho va fer la de comprar l’edifici directament per part de l’Ajuntament.

Una reivindicació veïnal des del 2003

El trasllat del CAP de la Barceloneta és una reivindicació veïnal de fa 20 anys. Segons recorda la veïna Lourdes López, la concessió a l’emplaçament actual del CAP estava per uns 25 o 30 anys i s’havia de reubicar en un espai prou gran de 8.000 metres quadrats que, amb l’edifici annex, és possible a la Clínica Barceloneta.

Des de l’Associació de Veïns de la Barcelona, Carme Piera, alerta que en la ubicació proposada ja hi havia planejats uns equipaments (un centre de dia i habitatge tutelat). “El que necessitem amb més urgència, no ho tindrem”, diu decebuda Carme Riera perquè va ser una promesa que l’alcalde va fer atenent les peticions veïnals i ara queda en dubte on es faran aquests equipaments.