El Pla endreça ha vingut per quedar-se. L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que, un cop finalitzada la fase de xoc, ara es consolida i es transforma en un “pla de mandat”. A més, el consistori dota les actuacions de manteniment i rehabilitació de l’espai públic amb 435 M € aquest mandat. Des del consistori asseguren que el pla, una de les primers mesures que va posar en marxa l’alcalde, Jaume Collboni, ha donat “bons resultats” i que ara es tracta de fer un pas més: passar de netejar i reparar a fer prevenció per evitar la degradació.

“No esperarem a veure que les coses s’espatllen per poder-les reparar sinó que serem proactius”, assegura la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme i Serveis Urbans, Laia Bonet. Això vol dir, per exemple, que si unes escales mecàniques tenen una vida útil de 20 anys no s’esperarà que es compleixi aquesta data per renovar-les; una fórmula que també es vol aplicar a d’altres elements del mobiliari urbà com per exemple les papereres, els ascensors o els semàfors.

Es triplica el pressupost en manteniment

El govern municipal destaca que el pressupost ordinari del Pla endreça serà de 550 milions d’euros per al 2024, i que hi haurà una inversió de mandat de 435 milions per manteniment. Això suposa “triplicar la inversió respecte a l’anterior mandat”. De moment, però, no ha concretat en detall com s’invertiran aquests diners.

La revisió de l’ordenança de convivència, el primer semestre del 2024

Dins del Pla endreça, un dels objectius del consistori és revisar l’ordenança de convivència del 2005. El tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, assegura que la intenció és aprovar la modificació durant el primer semestre del 2024. Explica que es vol posar l’accent en les conductes que “més impacte tenen a la ciutat” i, sobretot, modificar l’import de les sancions. Entre les conductes incíviques que més preocupen hi ha el consum d’alcohol a la via pública, fer les necessitats fisiològiques al carrer, els grafits i la contaminació acústica.