La Comissió de Presidència ha evidenciat, aquest dimecres, que hi ha consens a l’Ajuntament de Barcelona per modificar l’ordenança del civisme, tot i que cada grup hi posa el seu matís. La norma, que es va aprovar a finals del 2005, està en el punt de mira del govern de Jaume Collboni. La comissió ha aprovat una proposta d’ERC per iniciar els tràmits d’una reforma amb el suport de tots els partits, excepte Vox, que s’ha abstingut.

El debat ha posat sobre la taula les posicions de cada grup. Mentre que ERC i Barcelona en Comú han defensat potenciar la mediació i mesures alternatives a la sanció, des del PP i Vox s’ha apostat per endurir les multes. Per la seva banda, el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, s’ha fet seves les dues peticions, mentre que des de Trias per Barcelona s’ha instat el PSC a allunyar-se dels comuns, a qui acusen de no voler canviar la norma quan governaven.

“Una ordenança més clara”

El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha dit que l’ordenança actual “no és prou clara i coherent” i ha apostat per simplificar-la, adaptar-la a normes superiors (com la Llei de seguretat ciutadana), ampliar el catàleg de mesures alternatives a la sanció i impulsar la mediació. Des de BComú, Marc Serra ha dit que les sancions no tenen efecte dissuasiu i que “cal treballar la prevenció i l’educació a l’espai públic”.

En canvi, el popular Daniel Sirera ha afirmat que cal “endurir l’ordenança” amb més sancions i que el problema és que no hi ha prou agents de la Guàrdia Urbana per fer-ho. Sirera ha acusat els comuns d’haver generat “sensació d’impunitat” en matèria d’incivisme. Des de Vox, Gonzalo de Oro ha demanat “més duresa amb l’incivisme” i controlar el cobrament de les multes.

TriasxBCN insta el PSC a escollir

El tinent d’alcaldia Albert Batlle ha admès que “cal promocionar hàbits de convivència”, en el sentit d’impulsar la prevenció i mesures alternatives a la sanció, i alhora ha dit que caldrà “endurir elements”. Des de TriasxBCN, Josep Rius ha posat pressió al PSC per escollir amb qui vol modificar la norma. “Ja no tenen l’excusa dels comuns per fer el que els toca fer”, ha dit Rius, que ha denunciat la “màniga ampla amb l’incivisme” en els governs d’Ada Colau.