L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha encarregat a l’experta en habitatge Carme Trilla que elabori una proposta perquè la reserva del 30 % d’habitatge públic en les noves promocions funcioni. “No estem treballant per suprimir el 30 % sinó perquè sigui eficaç”, assegura en resposta als qui l’acusen de voler-la liquidar. Trilla encapçalarà un grup de treball amb diferents experts i que tindran com a objectiu elaborar una “proposta tècnica”. Tot per contribuir a generar el “màxim consens” dels grups municipals que defensen la mesura, i que Collboni recorda que són “una gran majoria”.

Un grup de treball format per tècnics

Trilla, que actualment presideix l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona i la Fundació Hàbitat3, ja havia començat a fer aquesta reflexió al voltant de la reserva del 30 % a través de debats als col·legis professionals abans de les eleccions municipals. Recorda que passats sis anys se n’havia de fer una avaluació (i ja n’han passat cinc des de la seva aprovació). Admet, a més, que la mesura “necessita uns reajustos” perquè “no ha donat resultats quantitatius” que s’esperaven i cal veure el per què. A més, explica que el grup de treball estarà format per tècnics per treure-li tota “connotació de caràcter polític o de conflicte d’interessos”.

Es crea un comitè d’experts en habitatge per assessorar el govern

En paral·lel a aquest grup de treball, Carme Trilla també liderarà un nou comitè d’experts que assessorarà el govern municipal en matèria d’habitatge. De moment, no n’han transcendit els integrants però el consistori vol que sigui un òrgan consultiu que tindrà com a missió principal aportar propostes per ampliar l’oferta d’habitatge assequible.

Aquest és el segon comitè d’experts que crea el govern de Jaume Collboni. El primer que es va presentar és un nou comitè d’experts en infraestructures dirigit per Santi Vila.