El govern municipal de Jaume Collboni ha acabat retirant de l’ordre del dia de la Comissió d’Economia d’aquest octubre la primera votació sobre el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona per al 2024. L’executiu ho ha fet “in extremis”, a punt de debatre’s el punt per no perdre la votació. Durant els últims dies, tots els grups de l’oposició ja havien avançat que es decantarien pel “no” en el primer pressupost de Collboni.

El tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, ha justificat la decisió perquè “necessitem més temps per al diàleg” i ha avisat que si no ha estat possible arribar a cap acord ha estat per “la condició constant de ‘o govern o paralitzar el diàleg'” que han tingut TriasxBCN i BComú. “Se’ns fa realment molt difícil”, ha sentenciat Valls. Fora de la comissió, el tinent d’alcaldia s’ha mostrat convençut que tard o d’hora aprovaran els comptes.

Aprovarem el pressupost. Usarem els mecanismes que puguem dins l’Ajuntament; el principal mecanisme que tenim és el diàleg”
Jordi Valls, tinent d’alcaldia d’Economia

En un torn de paraula molt breu després de retirar el punt, Ramon Tremosa (TriasxBCN) ha defensat les distàncies del seu grup amb el PSC recordant que Collboni va desbancar Xavier Trias de l’alcaldia amb el suport del PP: “Caldria revisar aquella votació”. Per la seva banda, Jordi Martí Grau (BComú) ha lamentat que “avui assistim al fracàs indiscutible del govern Collboni” i ha instat l’executiu a “resoldre aquesta actitud al més aviat possible”.

Des d’ERC, Jordi Castellana també ha recordat al govern que està en minoria (10 regidors, dels 41 que té l’Ajuntament) i per això ha assegurat que “faria bé de treballar el diàleg amb la resta de grups”, mentre que Àngels Esteller (PP) ha reiterat que els populars “trobem a faltar al pressupost el canvi tan necessari que es va votar al maig“. Gonzalo de Oro (Vox) ha ironitzat sobre la “soledat” que ha evidenciat el PSC: “Es veu que no només Vox està sol aquí”.

I ara, què?

Si finalment el govern Collboni no hagués retirat el punt i l’oposició hagués tombat el pressupost, l’executiu hauria hagut de preparar un altre expedient (és a dir, refer la proposta) o bé decantar-se per fer una pròrroga dels comptes d’aquest 2023, els últims d’Ada Colau. En canvi, havent-lo retirat, ara l’equip de Jaume Collboni es dona més temps per poder buscar un acord. Pot tornar a dur l’expedient a votació, per exemple, en la comissió de novembre.

“No” també a les ordenances fiscals

En la mateixa Comissió d’Economia, l’oposició en bloc també ha votat un “no” rotund a les ordenances fiscals per a l’any vinent, que preveuen augmentar al màxim la taxa turística als creueristes i apartaments turístics, així com eliminar la bonificació del 75 % a la taxa de terrasses amb una proposta que el govern ha pactat amb el Gremi de Restauració. Ara bé, aquestes dues mesures poden quedar en no-res si les ordenances fiscals no prosperen.

En aquest cas, però, Collboni tindrà una segona oportunitat en el ple de la setmana vinent per capgirar la votació. Les taxes i impostos s’han d’aprovar abans del 31 de desembre perquè puguin entrar en vigor l’1 de gener i tenen un calendari molt pautat. Per tant, si el ple no dona tràmit als canvis plantejats, la taxa turística no s’apujarà i les terrasses pagaran les quotes aprovades pel 2020 i que fins ara han tingut una bonificació del 75 %.