L’Ajuntament de Barcelona ha presentat un pressupost per al 2024 que torna a ser de rècord perquè creix respecte a l’any anterior i assoleix la xifra més alta fins ara. El govern de l’alcalde, Jaume Collboni, preveu disposar de 3.735 M € l’any vinent. Això són 140 M € més que els comptes d’aquest any, els últims d’Ada Colau. El govern, però, afirma que ha aplicat prudència en la pujada per no fer dèficit i tancar l’any amb equilibri.

El tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, ha defensat que es tracta d’una proposta de comptes “sòlida, solvent i responsable” que té per objectiu “donar estabilitat a Barcelona”. Els números que han presentat volen donar prioritat, sobretot, a l'”endreça” de l’espai públic, la construcció d’habitatge públic i els barris.

La despesa, en detall

Amb majors ingressos, puja també la despesa corrent per fer funcionar el dia a dia de l’Ajuntament fins als 2.868,2 M €. Per àmbits, aquest és el detall de les principals despeses:

  • serveis socials i promoció social: 440,2 M €
  • benestar comunitari (neteja, clavegueram, etc.): 419 M €
  • seguretat i mobilitat ciutadana: 396 M €
  • transport públic: 183 M €
  • habitatge i urbanisme: 175,1 M €
  • cultura: 171 M €
  • educació: 169,4 M €
  • promoció econòmica i ocupació: 107,7 M €
  • medi ambient: 72,6 M €
  • esport: 29,7 M €
  • salut: 25,6 M €
  • investigació, desenvolupament i innovació: 1,6 M €
  • pensions: 0,2 M €

Més de 900 M € en inversions

Les inversions que preveu el pressupost arriben als 777,6 M €. Si s’hi afegeixen les que faran B:SM i l’Institut Municipal d’Habitatge (127,3 M €), la quantitat s’eleva fins als 905 M €. La construcció i ampliació del parc públic d’habitatge s’emporten el gruix més destacat de les inversions: rebran en total 152,7 M €.

El govern també ha previst partides per a la transformació de la Rambla i la cobertura de la ronda de Dalt (que s’han d’allargar durant tot el mandat) i per al Pla de barris. Així mateix, hi ha previstos 20 M € per a la remodelació del Mercat d’Horta, 6,2 milions per al de l’Abaceria i 7,7 per al de Montserrat. També hi ha una partida de 13,6 M € per continuar les obres a la via Laietana i d’11,6 M € per a la de la ronda Sant Antoni.

El govern no preveu la pròrroga

Per tal que aquests comptes puguin ser una realitat caldrà que rebin l’aval dels grups de l’oposició perquè el govern de Collboni està en minoria. L’executiu municipal portarà el pressupost a la Comissió d’Economia de la setmana que ve, en què espera superar el primer tràmit per poder negociar els comptes després per a l’aprovació definitiva. Ara com ara, el govern municipal es mostra obert al diàleg amb la resta de grups i descarta la pròrroga pressupostària.

No em plantejo cap escenari que no sigui la tramitació. En el cas que no sigui possible, l’impacte podria ser de 700 M €”
Jordi Valls, tinent d’alcaldia d’Economia

Més càrrega fiscal per als turistes

Pel que fa a les ordenances fiscals, és a dir impostos i taxes, el govern no vol incrementar la pressió fiscal a la ciutadania, però sí que vol fer pagar més els turistes que arribin a la ciutat. És per això que proposa aplicar el topall màxim de 4 € en el recàrrec municipal sobre la taxa turística a creueristes de curta estada i hostes de pisos turístics.

Adeu a la bonificació del 75 % a terrasses

Pel que fa a les terrasses, desapareix la bonificació del 75 % que s’ha aplicat els darrers anys, des de l’esclat de la pandèmia. El govern de Collboni proposa que els restauradors paguin en funció de la zona i del nombre de taules. D’aquesta manera pagaran més aquells que tenen més taules i cadires i que per tant ocupen més espai públic.