narcopis la mina carrer venus

(ACN) Mig centenar de famílies de l’edifici Venus, al barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs, han posat una demanda per reclamar una indemnització pels 13 anys de retard que acumula l’expropiació i enderroc de la finca. Exigeixen al Consorci del Barri de la Mina que els pagui 10.000 euros per cada any que ha passat des que es va aprovar el Pla especial de reordenació i millora (PERM). Els demandants segueixen els passos d’una altra cinquantena de famílies que el 2019 van presentar una reclamació judicial en el mateix sentit. Arran d’aquella denúncia, el TSJC va ordenar executar l’enderroc de l’edifici i va instar el consorci a demanar al Jurat d’Expropiació una valoració dels habitatges. Finalment el consorci va oferir als veïns 5.000 euros per pis.

Compensacions pels “greuges i danys morals”

Segons ha fet públic el despatx d’advocats Col·lectiu Ronda, que assessora les famílies demandants, el nou grup de 50 famílies volen els 5.000 euros que el consorci ha reconegut a les primeres denunciants sense renunciar als 10.000 euros per cadascun dels 13 anys de demora del PERM.

La lletrada Mariona Torra sosté que les famílies tenen dret a ser compensades “pels greuges i dany moral” causats per la paralització de l’enderroc. “És hora d’acabar amb aquesta trista història i complir amb allò que es va prometre als veïns d’un barri que fa massa anys que pateix oblit i vulneració de drets”, ressalta l’advocada.

I és que, tot i que el PERM es va aprovar el 2009, el consorci no va executar mai el pla per les desavinences amb els veïns sobre la taxació dels pisos a l’hora d’expropiar-los.

El TSJC es va pronunciar sobre la primera demanda veïnal l’estiu del 2020 condemnant el consorci a enderrocar i expropiar el bloc Venus, on viuen unes 240 famílies en situació insalubre. En la sentència, el TSJC considerava que el Consorci del Barri de la Mina —format pels ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i Barcelona, la Generalitat i la Diputació de Barcelona— havia vulnerat els drets dels veïns amb la seva “patent inactivitat” a l’hora d’executar el pla de millora del barri, en el qual l’enderroc de l’edifici Venus era la mesura estrella.

Per aquest motiu, va condemnar l’Administració a reactivar l’enderroc i expropiació, i va obligar a trametre l’expedient al Jurat d’Expropiacions de Catalunya per tal que resolgués les disputes sobre el preu dels habitatges.

Expectants davant la nova proposta d’expropiació

Arran d’aquella sentència, l’abril d’aquest 2023 es va publicar l’aprovació inicial, per segona vegada, del projecte d’expropiació per taxació conjunta de l’edifici. El nou projecte actualitzava, substituïa i “millorava substancialment” la proposta inicial, segons va defensar l’Administració quan el va fer públic.

En aquest sentit, es va fixar un increment de valoració dels habitatges, de manera que es passa de 79.340 euros a 97.450 euros per als pisos de tres habitacions i de 98.851 a 121.514 per als de quatre. També es va incrementar la indemnització per despeses de trasllat, passant d’entre 600 i 800 euros a 1.500.

Tot i aplaudir el nou projecte d’expropiació, les famílies demandants adverteixen que aquesta proposta “en cap cas pot servir al consorci per defugir la responsabilitat que li correspon per tots aquests anys d’inactivitat sense causa ni justificació possible”.