El 2019 és any d’eleccions municipals. El 26 de maig és una data fixada en el calendari dels aspirants a convertir-se en alcalde o alcaldessa de Barcelona. Per això, no és gens estrany que molts dels alcaldables hagin arrencat l’any, o acabat el 2018, amb missatges a les xarxes socials que tenen la mirada posada en la cita electoral del maig.

Un dels primers a piular aquest 2019 ha estat el candidat independent del PP, Josep Bou, que ha dit que aquest any s’aconseguirà “l’esperança de molts barcelonins: posar fi al malson separatista i populista”.

El primer tuit del 2019 del candidat Manuel Valls, que té el suport de Cs, inclou aquesta cita: “L’esperança ens omple de coratge i ens fa ser forts per assumir els reptes que vindran”.

L’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall, ha fet un tuit que, a diferència dels altres candidats, inclou un vídeo. Maragall fixa el 26-M com a “la nostra fita política” a Barcelona, i apunta també que l’objectiu “real” del 2019 és “guanyar la llibertat de presoners i exiliats”.

No ha estat fins aquest dimecres a la tarda que l’alcaldessa, Ada Colau, ha fet el primer tuit del 2019. Colau veu el 2019 “carregat d’esperances i incerteses” i anima a triar com afrontar cada repte “amb empatia en lloc de crueltat, valorant més allò que ens uneix que allò que ens separa”.

El paper de Joaquim Forn, en els propers dies

En les últimes hores del 2018, la candidata del PDeCAT, Neus Munté, va fer un tuit amb un recull d’imatges de l’any i la frase: “Tenim una capital que necessita de nou un bon govern”. “Treballo, treballem per fer-ho possible”, rebla Munté, que des del setembre busca una llista unitària amb Joaquim Forn i Jordi Sànchez.

Segons ha pogut confirmar betevé, en els propers dies s’ha d’esclarir com s’articula aquesta candidatura i quin paper hi acaba tenint l’exregidor Joaquim Forn, des de fa més d’un any en presó preventiva i en espera de judici al Suprem. Com va explicar en una entrevista a betevé, Forn fa temps que rumia si es presenta a les eleccions i si, com se li demana, pot ser el cap de llista.

El guanyador de les Primàries Barcelona, Jordi Graupera, que vol liderar una llista independentista al marge dels partits polítics, va tancar el 2018 assegurant que “el 2019 li farem la volta a tot”.

L’altre aspirant independentista que també es presenta al marge dels partits, Ferran Mascarell, va tancar el 2018 amb una piulada en què es reivindica com a candidat a l’alcaldia i “persona de diàleg”. El candidat del PSC, Jaume Collboni, no ha fet cap tuit propi aquest 2019.

La CUP de Barcelona, que triarà cap de llista el 2 de febrer entre vuit aspirants escollits per les assemblees locals, va tancar el 2018 amb un tuit acompanyat d’un poema de Salvador Espriu per desitjar un bon any 2019.