Un any més, institucions catalanes i partits polítics han homenatjat aquest dimarts, dia de Nadal, Francesc Macià en el 85è aniversari de la seva mort. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha encapçalat la tradicional ofrena floral a la tomba del president republicà, al cementiri de Montjuïc. L’acte ha estat marcat per les crítiques al missatge del rei Felip VI d’aquest dilluns, ja que la majoria d’assistents s’hi han referit.

Torra ha retret al monarca que a Catalunya no hi ha cap problema de convivència, sinó “de democràcia i justícia”, i ha tingut paraules de record per als polítics empresonats. També s’ha dirigit al govern de Pedro Sánchez: ha dit que el diàleg que proposa no pot quedar-se en “paraules buides” i ha de ser “creïble”. De fet, el cap de l’executiu català ha recalcat que encara espera de l’Estat una proposta catalana d’autodeterminació i que, en aquestes condicions, no votaran el pressupost d’Espanya.

També el president del Parlament, Roger Torrent, ha sentenciat que el missatge de Nadal de Felip VI els reafirma en el camí cap a la república catalana i ha insistit que el que realment posa en risc la concòrdia és “avalar l’empresonament i els cops de porra” durant el referèndum de l’1-O. En representació del govern municipal, hi ha assistit el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que ha afirmat que la monarquia “és una institució que té més passat que futur”.

Munté i Maragall enalteixen la figura de Macià

L’alcaldable d’ERC per a les municipals de Barcelona, Ernest Maragall, s’ha unit al corrent de les crítiques al discurs del monarca, que ha qualificat d’insensible i fred. Acusa Felip VI d’alinear-se “amb la injustícia i la indignitat” i ha censurat que defensi “un patriotisme buit”. Al mateix temps, ha enaltit la figura de Macià i ha lamentat que, un any més, hi hagi líders independentistes a presó.

Qui també ha participat en l’ofrena és la candidata del PDeCAT, Neus Munté. En un comunicat, ha assenyalat que “en aquests moments polítics i socials que vivim, el president Macià és un exemple” i ha recordat els presos i exiliats que passen el Nadal lluny de les seves famílies “d’una manera totalment injusta i sense raó”. Munté ha afirmat que cal continuar treballant i lluitant per “assolir la llibertat i la justícia”.

L’homenatge es fa cada any des del 1980 davant l’espai on reposen les despulles de Macià, que va morir el 25 de desembre de l’any 1933, en exercici del seu càrrec com a president de la Generalitat. En acabar l’acte, Quim Torra s’ha dirigit a visitar els polítics independentistes al Centre Penitenciari Lledoners, on ja s’han traslladat de nou els presos que van fer vaga de fam.