L’acord de govern al qual han arribat el Partit Popular, Ciutadans i Vox per governar a la Junta d’Andalusia i constituir la Mesa del Parlament andalús, amb cadira inclosa per a la ultradreta, ha estat motiu de crítica per part d’alguns dels candidats a l’alcaldia de Barcelona. La raó principal és que Manuel Valls, candidat amb al suport del partit taronja, va dir que “un pacte amb Vox no és possible, perquè un pacte amb la ultradreta no és possible. El govern andalús ha de sortir d’un pacte dels partits constitucionalistes”.

Colau demana coherència a Valls

L’alcaldessa, Ada Colau, ha posat en relleu el missatge contradictori de Manuel Valls i el partit presidit per Albert Rivera i ha fet una piulada en què afirma que “Valls es declara la guerra a si mateix”.

La candidata del PDeCAT, Neus Munté, també ha fet servir Twitter en les darreres hores per recordar a Valls que el compromís del candidat de no fer “cap mena de pacte amb Vox” és incompatible amb l’entesa de la dreta a Andalusia.

Des d’Esquerra Republicana, Ernest Maragall també s’ha mostrat crític amb Ciutadans i ha recordat que Valls arriba juntament amb aquest partit. L’alcaldable afegeix que “la ciutat no es deixarà comparar ni tenyir per l’extrema dreta” i que “a Barcelona no hi ha lloc per a aquestes complicitats”, en referència a l’acord del PP, Cs i Vox.

Per la seva banda, el candidat del PSC, Jaume Collboni, tot i que no ha fet referència a Valls, sí que ha reclamat en una piulada que “aïllar Vox hauria de ser una obligació de demòcrates i europeistes”.

Valls es desmarca de Vox

Manuel Valls ha reaccionat a totes aquestes crítiques que l’apel·laven en un comunicat en què es desvincula de Vox. Valls diu que l’entrada de la ultradreta a les institucions “es una mala notícia per a Espanya i per a Europea en el seu conjunt”. També defensa que no es pacti amb Vox. “Sempre m’he mostrat partidari que a Espanya i a Catalunya s’abordin pactes d’estat entre les forces constitucionalistes que marquin distàncies amb els populistes de l’esquerra, els separatistes i els ultres de la dreta més reaccionària”. I afegeix que no hi tenen cabuda en la seva candidatura. “No acceptaré a la meva plataforma ningú que doni legitimitat a aquests grups radicals”.

Valls també ha parlat de les negociacions de govern a la Junta d’Andalusia. Ha demanat al PSOE que s’abstingui. “Crec que el PSOE hauria d’abstenir-se per deixar governar el PP i Ciutadans. Evitaria així suscitar sospites que amb la seva oposició fa el joc a l’extrema dreta”. Per últim, descarta un acord amb Vox: “Tot acord pragmàtic o de govern amb Vox seria, en canvi, un error polític i una incongruència moral“. I afegeix que prefereix perdre vots a trair els seus ideals: “Sempre és millor perdre vots, o fins i tot el govern, que trair les pròpies conviccions i valors democràtics”.