El candidat d’Esquerra a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, convida els partits que concorren a les eleccions municipals a signar el Compromís de Barcelona contra l’Odi, per evitar qualsevol tipus d’acord amb l’extrema dreta. En un article publicat a ‘La Vanguardia’, Maragall afirma que cal “dir no a la ultradreta, amb la màxima claredat”. El candidat d’ERC defensa que no es pot “permetre cap tipus d’acord polític, explícit o tàcit, amb els que fomenten l’odi i mantenen discursos retrògrads i nostàlgics del passat dictatorial”. Per tot plegat, afirma, proposarà als grups municipals i als candidats a les properes eleccions que signin aquest compromís per “la defensa dels drets fonamentals i contra el feixisme”.

Maragall es mostra molt preocupat per l’entrada de la ultradreta a la Mesa del Parlament andalús i assegura que Vox “ha destapat del tot les vergonyes d’un estat sense nord, portant-lo encara més cap a l’abisme que provoquen l’odi i l’omissió culpable dels demòcrates”. Davant de tot això, assegura el candidat republicà, “Barcelona i les seves institucions exigeixen claredat i respecte”.

Per Maragall, aquest compromís passa per “no pactar amb formacions d’extrema dreta ni amb aquells partits que governin gràcies al seu suport o la seva connivència”, i a “no col·laborar o finançar-se amb cap entitat que defensi ideologies d’ultradreta”.

Crítiques a l’entrada de Vox a la Mesa del Parlament andalús

L’escrit de Maragall arriba després de l’acord de govern al qual han arribat el Partit Popular, Ciutadans i Vox per governar a la Junta d’Andalusia i constituir la Mesa del Parlament andalús, amb cadira inclosa per a la ultradreta, un pacte que ja van criticar fa uns dies alguns candidats a l’alcaldia de Barcelona, com l’alcaldessa, Ada Colau, Neus Munté, Jaume Collboni i el mateix Ernest Maragall. De la seva banda, el candidat Manuel Valls també va emetre un comunicat desvinculant-se del partit d’extrema dreta.