A través d’un comunicat a les seves xarxes socials, Gerardo Pisarello ha anunciat aquest matí que es presenta com a candidat a les eleccions del Parlament Europeu del mes de maig, una decisió que allunya el tinent d’alcalde de la llista d’Ada Colau de cara a les municipals del proper any, tot i que la seva intenció és acabar el mandat. Aquesta baixa se suma a la del regidor d’Habitatge i de Sant Martí, Josep Maria Montaner, que va anunciar que abandonaria la política a finals de mandat.

Gerardo Pisarello ha assegurat que la seva candidatura europea neix “després de moltes converses amb Ada Colau, amb companys del grup municipal i amb alcaldies amigues com les d’Amsterdam o Nàpols”. A més, ha remarcat la importància que els comuns donen a traslladar les polítiques municipals al Parlament Europeu, de la mateixa manera que ho han entès fins ara amb el Parlament de Catalunya o el Congrés dels Diputats. En l’escrit publicat, el tinent d’alcalde ha comunicat que “ha arribat el moment de portar a Europa la veu de les Ciutats del Canvi”. També ha defensat que dur els projectes i ambicions municipals a Europa és més urgent que mai per fer poder “frenar l’extrema dreta, defensar drets i llibertats i posat al seu lloc grans poders globals que només veuen les ciutats com un negoci”.

Per la seva banda, amb aquesta decisió, Barcelona en Comú determina la seva voluntat de sumar-se a la candidatura d’Unidas Podemos Cambiar Europa. El partit de Colau ha assegurat en un comunicat que pretén portar a Europa una agenda pròpia per tal de “lluitar contra l’especulació i els grans oligopolis, per la feminització de la política, per l’aposta per la democràcia real o pel desenvolupament de mecanismes per combatre el canvi climàtic”.

La convocatòria europea s’ha engegat avui amb la candidatura individual de Gerardo Pisarello, però la llista definitiva es farà pública el proper 15 de gener, després d’un procés de votacions entre el 19 i el 21 de gener. Els resultats oficials es publicaran el dia 24.

Marxa la mà dreta de Colau

Des que va començar el maig del 2015 el mandat d’Ada Colau a l’alcaldia, Gerardo Pisarello ha estat la mà dreta de l’alcaldessa i, per tant, un home fort del govern municipal. Com a responsable de l’àrea econòmica de l’Ajuntament la seva gestió ha trobat força entrebancs pel camí. El govern en minoria no li ha permès aprovar els pressupostos municipals que voldria. Els comptes municipals s’han hagut de tirar endavant o be mitjançant una qüestió de confiança o be gràcies a acords puntuals que s’han traduït en petites modificacions de la despesa municipal.