El president de la Generalitat, Quim Torra, ha instat el Govern espanyol a tenir un “diàleg creïble, sincer i valent” per arribar a una solució democràtica i política. Ho ha dit durant el seu missatge institucional de Cap d’Any, en què també ha assegurat que des del govern català no deixaran “d’insistir en el diàleg”.

Torra també s’ha referit al 2019 com un any de “desafiaments majúsculs”, en referència al judici contra els líders independentistes empresonats. Sobre aquesta qüestió, ha demanat unió als “demòcrates”  i ha fet una crida a “deixar enrere les desconfiances i les diferències”, una unió que també ha demanat que ha de servir per fer front a “l’extrema dreta i el feixisme que cova l’ou de la serp”. El president ha afegit que el 2019 que s’enceta serà l’any “per revoltar-se” i assolir “el mandat democràtic de llibertat”.

Durant el seu discurs, Torra també ha recordat que la Generalitat ha tancat l’any amb bones dades econòmiques i ha defensat la construcció d’un país que no exclogui ningú i amb igualtat d’oportunitats. En aquest sentit, ha avançat que al primer Consell Executiu de l’any s’iniciarà la tramitació legislativa per recuperar les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional.