Fa dies que el sector del llibre pensa com celebrar, aquest any, la festa de Sant Jordi, ajornada pel confinament decretat per la crisi del coronavirus. Aquest dimecres, en una reunió amb la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, s’ha acordat celebrar una diada amb gran activitat “virtual” i, d’altra banda, convocar —al juliol o a l’octubre— un Dia del Llibre que permeti a llibreries, editorials i entitats treure les parades al carrer, amb escriptors firmant presencialment les seves obres.

Sant Jordi virtual i des de casa

En la reunió de la consellera Vilallonga amb els representats dels escriptors, els llibreters, els editors i els il·lustradors s’ha acordat celebrar el 23 d’abril una diada de Sant Jordi amb gran activitat a la xarxa. La consellera ha avançat que s’activarà amb caràcter imminent un portal web nou del Departament de Cultura que inclourà un destacat apartat dedicat a Sant Jordi i el Dia del Llibre, amb actualització constant de continguts.

Alguns dels presents han fet alguna proposta en concret com una possible campanya que porti per nom “Per Sant Jordi compro a la meva llibreria”, o una iniciativa consistent a produir “roses d’autoria” per part de membres de l’Associació d’Artistes Visuals, entre d’altres. També s’han sentit diferents propostes per realitzar nombroses activitats a la xarxa com, per exemple, comptar amb la participació d’escriptors, compareixences que serien, això sí, remunerades.

Tot i això un cop acabi la Setmana Santa, des del Gremi de Llibreters es farà una roda de premsa anunciant totes les novetats. Segurament es proposaran activitats per fer des dels balcons, els únics espais d’esbarjo permesos als ciutadans i on es concentren les expressions populars aquests dies.

La venda en línia

Encara queden molts serrells per concretar pel que fa a l’organització d’aquest Sant Jordi virtual del 23 d’abril. Per exemple, des del Gremi de Llibreters en una videocompareixença la seva presidenta, Maria Carme Ferrer, ha dit que si bé les llibreries estaran sense parades no paren l’activitat. Ferrer ha recordat que les llibreries estan agafant comandes ara mateix, que es tradueixen en vals i xecs que permetran recollir els llibres un cop les mesures de seguretat ho permetin. També ha avançat que el lema d’aquest Sant Jordi virtual serà “sense parades però sense parar”.

La diada de Sant Jordi i una setmana abans és l’època de l’any amb més vendes. El Covid19 anul·larà la campanya d’aquest 2020. El tancament de llibreries, també durant aquest Sant Jordi, està colpejant el sector. La presidenta del Gremi de Llibreters assegura que les vendes “han baixat moltíssim. És molt complicat això. Les dades seran esgarrifoses”.

En el comunicat de la reunió telemàtica d’ahir, s’especifica que aquesta és una “Diada de Sant Jordi excepcional amb les llibreries físicament tancades però amb la venda en línia perfectament activada en totes les llibreries que tenen web, fins i tot les petites, per tal que el lector pugui rebre el seu llibre a casa”.

Això podria significar que s’animen les llibreries a la venda de llibres en línia, tot i que fins ara no s’havia previst en no tractar-se d’un producte de primera necessitat. A més no totes les llibreries es poden permetre ara mateix una infraestructura per atendre les comandes. El Gremi de Llibreters és conscient que el repartiment de llibres si bé està permès no és aconsellable des del punt de vista sanitari i recorda que el Sant Jordi al carrer es posposa però es farà igualment.