Els serveis de Pneumologia i Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge i un equip d’enginyers de l’empresa DOGA han desenvolupat un model de respirador per als pacients amb coronavirus. Es tracta d’un ventilador volumètric de funcionament totalment informatitzat, que pot adaptar-se a diferents situacions en el maneig de la pneumònia.

El model nou, batejat amb el nom d’Aire, automatitza el funcionament d’un respirador manual. Té un dispositiu mecànic propulsat per un motor elèctric. El ventilador, a més, va connectat a un ordinador integrat, de manera que es poden regular fàcilment diferents paràmetres, com el volum o la freqüència.

Segons un comunicat de l’Hospital de Bellvitge, “aquestes prestacions l’apropen més a un respirador convencional que a un respirador d’emergència, concebut normalment com a solució transitòria”. De fet, el cap del Servei de Pneumologia del centre, el doctor Jordi Dorca, afirma que “es tracta d’un ventilador dissenyat no només per resoldre una situació puntual, sinó que el podríem usar en un pacient durant dies”.

El 95 % de les peces del model nou de respirador, a més, es poden imprimir en 3D, a qualsevol part del món, de manera ràpida i econòmica. El prototip també incorpora altres prestacions, com ara una bateria recarregable que en garanteix una autonomia de fins a cinc hores, la qual cosa el fa particularment útil per al trasllat de pacients.

Després de diversos prototips, el model final ja ha estat validat tècnicament per part dels facultatius de l’Hospital Universitari de Bellvitge i s’han iniciat el tràmits perquè l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris l’homologui, requisit indispensable per poder-lo utilitzar en pacients.