“Propera parada: pressupostos”. És la frase que l’alcalde, Jaume Collboni, va deixar anar en l’últim ple abans del parèntesi d’estiu i que marca l’inici del curs polític a l’Ajuntament de Barcelona. El govern en solitari del PSC ja hi està treballant, però encara no han començat els contactes formals amb l’oposició per a un dels punts més destacats de cada any i que posarà a prova la mà de Collboni per als pactes.

La incògnita que acompanyarà aquesta negociació és si els comptes portaran també una ampliació del govern en minoria de Collboni, amb 10 regidors. Precisament, els comuns d’Ada Colau volen lligar les dues coses i vinculen les converses del pressupost a tancar també un pacte de govern. Fonts socialistes, però, apunten que el ritme de les negociacions —quan n’hi hagi— el marcarà el govern.

Acords amb “una majoria progressista”

Després de la reunió amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la setmana passada, l’alcalde va afirmar que els futurs pactes a l’Ajuntament, entre els quals va destacar primer el de pressupostos, vol que siguin amb “una majoria progressista”. Mentrestant, el grup d’ERC que lidera Ernest Maragall referma el seu paper d’oposició i refreda una possible entrada al govern: “Ni frivolitats ni febre pels càrrecs”.

L’inici del curs polític també portarà canvis al grup que lidera Xavier Trias, el més nombrós al consistori. Després de la investidura de Collboni, l’exalcalde va dir que deixarà la política entre setembre i octubre. En l’últim ple, el grup de Trias per Barcelona va allargar la mà a l’alcalde per a acords puntuals, però no de govern. També va oferir-se el popular Daniel Sirera després de tenir un paper clau perquè Collboni fos investit alcalde.

Pacte per Ciutat Vella i la ronda de Dalt

Més enllà del pressupost, l’alcalde també ha fixat com a temes prioritaris per a aquesta tardor la revisió de la reserva del 30 per cent d’habitatge protegit en noves construccions, una mesura de la qual els comuns presumeixen però que Collboni ha reiterat en diverses ocasions que no ha funcionat. El govern municipal també buscarà suports per a un pacte per Ciutat Vella i un altre per assegurar el cobriment de més trams de la ronda de Dalt.