Pere Aragonès i Jaume Collboni
Foto: Mariona Puig (ACN)

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha rebut aquest dimecres l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. Ha estat la primera reunió institucional entre el president i Collboni des que va ser investit alcalde, al juny, en una investidura carregada de polèmica. També ha estat la primera de la ronda que Pere Aragonès farà els propers dies amb els quatre alcaldes de les capitals de província.

La reunió, que ha durat una hora i quart, ha servit per fer una primera presa de contacte entre els dos executius i tant Ajuntament com Generalitat l’han valorada positivament. Després de la trobada, l’alcalde Jaume Collboni i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, han comparegut davant dels mitjans de comunicació. “Ha estat una reunió cordial”, han coincidit tots dos.

L’habitatge, tema central de la reunió

Més enllà d’assentar les bases de la relació entre la Generalitat i el nou govern de Barcelona, de la reunió també n’ha sortit un acord: Collboni ha ofert la cessió de 27 solars municipals a la Generalitat perquè hi construeixi fins a 1.764 habitatges públics, a través de l’Incasòl. Ara els tècnics del govern català estudiaran les ubicacions i s’haurà de dotar l’Incasòl del pressupost necessari per fer l’habitatge. Tot i que no hi ha cap calendari marcat, tots dos executius han marcat l’habitatge com una prioritat a Barcelona.

Nova etapa de relacions Generalitat – Ajuntament

El segon gran acord al qual han arribat Collboni i Aragonès ha estat convocar una nova comissió mixta Ajuntament – Generalitat per al proper divendres, 20 d’octubre. La comissió, que no es reuneix des del juny del 2022, compta amb la participació d’altres càrrecs de les dues administracions i ha de servir per abordar, en detall, temes que aquest dimecres Collboni i Aragonès han tractat pel damunt.

Per la seva banda, Collboni ha dit que a la comissió mixta s’analitzarà el nivell d’execució dels 340 M € d’inversions a la ciutat previstos als pressupostos catalans d’enguany (pactats entre el govern d’ERC i el PSC català), sobretot aquelles relacionades amb el transport públic. Precisament sobre mobilitat, Laura Vilagrà ha dit que una de les qüestions que es tractaran a la comissió mixta és si Barcelona culmina -i com ho fa- la connexió dels tramvies per la Diagonal.