Ofertes d’entesa per totes bandes. El ple de cartipàs a l’Ajuntament de Barcelona ha servit l’alcalde, Jaume Collboni, per visualitzar la predisposició de diversos grups per arribar a acords. La més exigent ha estat l’exalcaldessa, Ada Colau, que ha apressat Collboni a fer un govern amb BComú i ERC, mentre que Xavier Trias (TriasxBCN) ha instat l’alcalde a escollir quin soci prefereix per tirar endavant la ciutat.

Collboni no ha posat data a una possible ampliació del govern en minoria del PSC, que té 10 regidors. “Governem i governarem amb 10”, ha afirmat l’alcalde, que ha admès que no vol allargar més del prudent una situació que no és òptima. Tot i això, ha recordat que el primer govern de Colau, que tenia 11 regidors, va durar més d’un any en minoria. “Exerciré l’alcaldia amb diàleg i consens”, ha afegit.

Colau: “Ens hi hem de posar”

La líder dels comuns, Ada Colau, ara a l’oposició, ha insistit que amb 10 regidors no es pot governar i ha reclamat a Collboni que convoqui una trobada a tres amb Ernest Maragall (ERC) per explorar un tripartit. “Ens hi hem de posar, al més aviat possible. Barcelona no pot esperar”, ha afirmat Colau, que s’ha oposat a un escenari de geometria variable. En el seu discurs, l’exalcaldessa ha etzibat a Collboni que és alcalde per accident.

Trias: “Barcelona volia canvi, no recanvi”

L’exalcalde Xavier Trias ha reiterat que el 28-M “Barcelona va votar canvi i no recanvi”, i ha reclamat a Collboni que decideixi amb qui vol governar. “Si vol continuïtat amb els comuns, liderarem l’oposició; si allarga la mà per fer les coses diferents, estarem al seu costat per construir una Barcelona millor”, ha apuntat Trias, en una oferta per arribar a acords puntuals, en cap cas un pacte de govern amb el PSC.

Maragall vol ser l’alternativa, el PP s’ofereix a pactes

El líder d’ERC, Ernest Maragall, ha acusat l’executiu socialista de provisional i de no tenir programa de govern. Davant la petició de Colau de fer un tripartit, Maragall ha replicat a l’exalcaldessa que no usi ERC com a coartada: “Nosaltres exercirem d’alternativa”. La portaveu dels republicans, Elisenda Alamany, ha descartat “receptes del passat” i ha dit que el seu grup empenyerà “perquè el govern miri més cap al futur”.

Des del PP, Daniel Sirera ha allargat la mà a Collboni perquè sigui “un alcalde que governa per a tothom i que compta amb tothom”. Ha demanat a l’alcalde que no escolti “les veus de la part més tenebrosa del plenari”, en al·lusió als comuns, tot i que s’ha ofert a arribar a acords “encara que els comuns siguin al govern”. Gonzalo de Oro-Pulido (Vox) ha acusat els partits d’estar allunyats de la ciutadania.