El comissionat de Relacions Internacionals i Promoció de la Ciutat, Pau Solanilla, ha anunciat aquest divendres a la tarda que Barcelona reprèn l’agermanament entre Barcelona i Tel-Aviv, després que un decret d’alcaldia hagi deixat sense efecte la suspensió temporal anunciada al febrer per l’alcaldessa anterior, Ada Colau.

Decret d’alcaldia per l’aixecament de la suspensió de relacions amb tel-Aviv

El comissionat ha explicat que aquest canvi de posicionament pel que fa a les relacions amb Tel-Aviv no va en detriment del suport de la capital catalana a Palestina, “tot el contrari”. Solanilla ha anunciat que Jaume Collboni visitarà aquest mateix any Palestina, en el seu primer viatge internacional com a alcalde.

Colau va trencar —temporalment— amb Israel

Colau va decidir suspendre temporalment les relacions amb l’Estat d’Israel i l’agermanament amb Tel-Aviv el 8 de febrer del 2023. Ho va fer després de trobar-se amb les entitats impulsores de la iniciativa ciutadana Barcelona amb l’apartheid, no; Barcelona amb els drets humans, sí, de suport al poble palestí i que va recollir més de 4.000 signatures i el suport d’un centenar d’entitats. La decisió es va prendre a través d’un decret d’alcaldia i Colau va adreçar una carta al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

L’agermanament entre Barcelona i Tel-Aviv es va firmar fa 25 anys i també va incloure Gaza

La decisió de Colau va generar, immediatament, polèmica a peu de carrer i entre els grups de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona. De fet, pocs dies després de suspendre les relacions, la plaça de Sant Jaume va acollir una manifestació de persones partidàries de recuperar el vincle amb l’Estat d’Israel en què van participar regidors de Junts, Ciutadans, Valents i el PP. Des del PSC, Laia Bonet va qualificar de “gravíssim error” la suspensió temporal de relacions.