L’Ajuntament de Barcelona ha celebrat el ple de cartipàs, la primera sessió amb contingut polític des de la investidura de Jaume Collboni. El plenari ha aprovat apujar un 4 % els sous dels regidors i els consellers de districte, després de 12 anys congelats.

Quatre comissions de plenari

A més, s’han aprovat les presidències i vicepresidències de les comissions de plenari. Han tirat endavant amb els vots favorables de tots els grups, a excepció de Vox. De fet, l’organització interna del consistori no ha provocat grans tensions entre govern i oposició, que han deixat Vox fora de joc.

La negociació entre govern i oposició ha repartit les presidències de les quatre comissions de plenari en mans dels quatre partits més votats. TriasxBCN presidirà la Comissió d’Economia, el PSC comandarà la de Presidència i Seguretat, Barcelona en Comú pilotarà la Comissió d’Urbanisme i Mobilitat, mentre que ERC ordenarà els debats a la Comissió de Drets Socials.

  • ✅ A FAVOR: Junts, PSC, BComú, ERC i PP
  • ❌ EN CONTRA : Vox
comissions plenari Ajuntament

Pujada de sou en el primer ple del mandat

El ple ha fet prosperar la proposta d’apujar un 4 % els sous dels càrrecs electes: regidors i els consellers de districte, després de 12 anys congelats. La mesura també inclou l’augment d’un 5% del sou en el cas dels gerents municipals, després de dues retallades fetes en mandats anteriors. BComú i Vox hi han votat en contra i ERC s’hi ha abstingut, mentre que han rebut el vot favorable de PSC, TriasXBCN i PP.

  • ✅ A FAVOR: Junts, PSC, BComú, ERC i PP
  • ⬛ ABSTENCIÓ: ERC
  • ❌ EN CONTRA: Vox
càrrecproposta amb incrementsou fins ara
alcalde104.000 €100.000 €
tinents d’alcaldia102.119,68 €98.192 €
regidors de govern87.913 €84.532 €
presidents de grup municipal96.304 €92.600 €
portaveus de grup municipal87.913,28 €84.532 €
portaveus adjunt de grup municipal79.714,96 €76.649 €
presidents de comissió de plenari78.328,64 €75.316 €
presidents de consell de districte78.328,64 €75.316 €
regidors de l’oposició58.642,48 €56.387 €

Els consell d’administració de les empreses municipals

També s’ha donat llum verda a la composició dels consells d’administració de les empreses municipals amb el vot de tots els grups menys els ultradretans. La negociació del govern amb els grups municipals ha deixat Vox fora del Consell d’Administració de B:SM, la més important. En canvi, sí que tindrà presència a la resta d’empreses: BIMSA, Barcelona Activa, Foment de Ciutat i Barcelona Cicle de l’Aigua.

  • ✅ A FAVOR: Junts, PSC, BComú, ERC i PP
  • ❌ EN CONTRA : Vox

A més, s’ha ratificat, això per unanimitat, els representants municipals del Consorci de la Zona Franca.

Presidències de Districte

Tot i que no és un punt que s’hagi votat en aquest plenari, els partits també han acordat en la negociació pel cartipàs qui presidirà els consells de districte. Es tracta d’un càrrec representatiu al marge del regidor de govern, però dona notorietat pública (i sou). En aquest cas, TriasxBCN presidirà l’Eixample, Gràcia i Sarrià – Sant Gervasi, els comuns ho faran a Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Nou Barris; ERC presidirà els plens d’Horta-Guinardó i Sant Andreu, i el PP, a les Corts i Sant Martí.

Colau apressa Collboni a fer un govern tripartit i Trias l’insta a escollir soci

En aquest ple, Jaume Collboni ha rebut ofertes per ampliar el govern per totes bandes. Xavier Trias li ha etzibat que “Barcelona va votar canvi i no recanvi” i per això li ha allargat la mà “per fer les coses diferents”. En canvi, Ada Colau l’ha apressat a formar un govern progressista, tot i que Ernest Maragall (ERC) ha replicat a l’exalcaldessa que ells “exerciran d’alternativa”. El líder del PP, Daniel Sirera, li ha reclamat “que compti amb tothom.”