Durant la reunió que han mantingut aquest dimecres a la tarda el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, aquest últim ha ofert al president català la cessió de 27 solars municipals que permetrien construir fins a 1.764 habitatges públics a preus assequibles. Per fer-ho realitat però, amb aquesta cessió, la Generalitat hauria d’invertir-hi, a través de l’Incasòl, gairebé 265 milions d’euros.

En aquest sentit, Laura Vilagrà, consellera de la Presidència de la Generalitat, ha explicat que aquest ens té el seu propi pressupost per la construcció d’habitatge públic i que Barcelona és una prioritat pel que fa a la necessitat d’habitatge. “És una oferta que l’Incasòl ha d’estudiar i mesurar en funció de la seva capacitat pressupostària”, ha valorat també Jaume Collboni. Tot i això, l’alcalde ha matisat que l’oferta de l’Ajuntament no implica forçosament que s’acabin construint tots els 1.764 habitatges.

L’habitatge, un problema urgent

En qualsevol cas, l’habitatge ha estat una de les qüestions que ha centrat la trobada Generalitat – Ajuntament d’aquest dimecres a la tarda. “És un problema urgent, cada dia hi ha persones que han de marxar de la seva ciutat”, ha comentat l’alcalde.

Solars concentrats en tres districtes

La majoria dels solars que ha ofert l’Ajuntament es troben als districte de Sant Martí, Sants-Montjuïc i Nou Barris. És el cas, per exemple, del solar situat a la via Trajana (foto de portada), on s’hi podrien construir 134 habitatges, o el del carrer del Plom, on hi hauria espai per a 88 habitatges.

Del total de 27 solars, poc més de la meitat estarien disponibles a curt termini i s’hi podrien construir uns 800 pisos. A la resta de solars, 13, la disponibilitat seria a mitjà termini —abans que s’acabi el mandat, segons han confirmat fonts municipals. En aquest cas, la cessió permetria la construcció d’uns 950 pisos.

Els pisos de lloguer de 800 euros s’esfumen a Barcelona i viure sol ja és un luxe
Els portals immobiliaris culpen la manca d’oferta de la pujada de preus, mentre que el Sindicat de Llogateres assegura que hi té molt a veure l’especulació de grans tenidors