El candidat d’ERC a les eleccions del 14-F, Pere Aragonès, ha avisat que si els vetos encreuats entre les formacions independentistes i els comuns no permeten teixir un “govern ampli” amb ERC al capdavant —tal com han proposat abastament els republicans al llarg de la campanya electoral—, està preparat per governar en solitari: “Tenim la capacitat i el projecte per fer-ho, però ha d’anar acompanyat d’un acord parlamentari que hi doni estabilitat”.

En aquest sentit, Aragonès s’ha adreçat a les mateixes forces a qui ha llançat l’ham per conformar el govern ampli: JxC, la CUP i els comuns. En tot cas, el cap de llista d’ERC ha insistit que la seva prioritat és la “d’un govern ampli amb tots els que defensen l’autodeterminació i l’amnistia”. A més, els ha instat a respectar el resultat del 14-F perquè governi ERC si els republicans són la força més votada d’entre els sobiranistes.

Aragonès ha participat l’últim dilluns de la campanya en la ronda d’entrevistes amb els candidats organitzada per l’agència de notícies EFE. Des d’allà també s’ha compromès a convocar de nou el pacte nacional pel referèndum (amb entitats socials i sindicals) “per pressionar l’Estat” a consultar sobre el futur polític de Catalunya i ha reblat l’embat contra Salvador Illa (PSC) i la possibilitat que accepti els vots de Vox per assolir la presidència de la Generalitat: “Illa té a les seves mans que Vox no tingui rellevància en aquestes eleccions”.