L’executiu de Pedro Sánchez ha aprovat aquest dimarts en el Consell de Ministres el pla de vacunació contra el coronavirus.  El govern estableix tres etapes de vacunació, en funció de la disponibilitat de dosis. La primera es durà a terme entre el gener i el març del 2021. Segons ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, els primers en rebre la vacuna seran els residents i el personal de les residències, els professionals sanitaris i les persones dependents no institucionalitzades. El govern calcula que en aquesta primera etapa es podran actuar en un grup de 2,5 milions de persones.

Illa també ha anunciat que el govern ha adquirit 20 milions de dosis de la vacuna de Pfizer amb els que es podran vacunar 10 milions de ciutadans, perquè es tracta d’una vacuna de doble dosi. El govern preveu tenir un total de 80 milions de dosis de les diferents vacunes aprovades i reitera que l’administració serà gratuïta i voluntària.

La segona etapa de vacunació es durà a terme entre abril i maig, quan l’executiu calcula que tindrà un increment progressiu de vacunes. I la tercera etapa, a partir de juny, servirà per cobrir a la resta de grups prioritaris. En total s’han establert 18 grups poblacionals prioritaris en funció del grau de risc davant de la covid-19.

La logística de la vacuna, a punt

Illa ha destacat que la logística per poder administrar la vacuna està “resolta” o en vies de resoldre’s. El ministre assegura que el sistema de salut està “preparat”, com ho ha demostrat la recent campanya de vacunació de la grip d’aquest any amb 14 milions de dosis administrades en només set setmanes.  Un cop posada la vacuna, el govern també farà un seguiment a les persones vacunades, amb la posada en marxa d’un pla de vigilància farmacològica.

De la seva banda, la Generalitat ha anunciat que ja ha comprat 10 milions de xeringues per la campanya de vacunació. A més, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha confirmat que la primera vacuna que arribarà a Catalunya serà la de Pfizer. Està previst que n’arribin 350.000 dosis que es podrien començar a administrar a 175.000 persones a finals de gener del 2021 (és una vacuna que requereix de dues dosis per persona).