cartell de zbe

L’Associació Plataforma d’Afectats contra les Restriccions Circulatòries (PARC) ha adreçat una carta a l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau per demanar-li la suspensió de la zona de baixes emissions (ZBE) i el retorn al diàleg “tan necessari”. En l’escrit, l’entitat considera que aquesta seria una decisió “equilibrada i proporcional” tenint en compte la situació d’estat d’alarma decretada pel Govern espanyol fins al maig del 2021. La carta també està adreçada a la tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, i a la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón.

L’Ajuntament va ajornar l’inici de les multes a la ZBE durant el primer estat d’alarma, i va reprendre les sancions a mitjans de setembre.

Ús “forçós” del transport públic

En l’escrit, la PARC considera una “irresponsabilitat” i una “manca d’hàbits democràtics” que es mantingui aquesta restricció per als vehicles més contaminants en un moment de “patiment col·lectiu”. Des de l’entitat relaten que la pandèmia està afectant de forma “gravíssima” a les classes més vulnerables i també han canviat els hàbits de mobilitat. Per això, veuen una “contradicció gens raonable” mantenir la ZBE i “dirigir, de forma forçosa”, més gent als transports públics, quan aquests “no s’han ampliat, ni millorat” i poden augmentar el risc de contagi “per acumulació de gent”.

Aquesta no és la primera vegada que la PARC es manifesta en contra de la ZBE. A l’octubre van participar en una marxa lenta de vehicles pel centre de la ciutat.