Entre els regidors que ocuparan la Sala del Plenari Carles Pi i Sunyer hi trobem 29 cares noves. Només 12 dels 41 regidors repeteixen en el càrrec. Però, encara que sembli paradoxal, no hi haurà menys membres amb experiència que fa quatre anys: un gran nombre dels regidors ja acumulen anys de trajectòria a l’arena política.

Alguns del que s’incorporen en aquesta legislatura ja hi van ser en èpoques anteriors i, per tant, tornen a l’Ajuntament. Uns ho fan després d’haver estat regidors del PSC però amb unes sigles diferents: Ernest Maragall és ara el cap de llista d’Esquerra Republicana; Ferran Mascarell és regidor de Junts per Catalunya, i Jordi Martí forma part del nucli dur de Barcelona en Comú.

D’altres han estat consellers, com és el cas també d’Ernest Maragall, conseller d’Afers Exteriors; Ferran Mascarell, conseller de Cultura; Neus Munté i Elsa Artadi, totes dues conselleres de Presidència, i Joaquim Forn, que va ser conseller d’Interior. També hi ha un exministre, Celestino Corbacho —que va ocupar la cartera de Treball al govern espanyol— i, fins i tot, un ex-primer ministre de França, Manuel Valls.

Regidors de l'Ajuntament de Barcelona

Tres alcaldes al ple

Pel que fa a l’experiència municipal, per primer cop es dona la circumstància que fins a tres regidors electes ja han estat alcaldes. A més d’Ada Colau, que repeteix com a alcaldessa, hi ha Celestino Corbacho, que va ser batlle de l’Hospitalet de Llobregat entre el 1994 i el 2008 i Manuel Valls, que va ser-ho de la localitat d’Évry, a l’àrea metropolitana de París, entre el 2001 i el 2012.

Per primera vegada ha pres possessió del càrrec un regidor empresonat, Joaquim Forn, ara pendent de la sentència del judici del procés. A diferència dels polítics empresonats que van ser escollits representants al Congrés i al Senat, l’Ajuntament de Barcelona no té cap normativa interna per apartar o no regidors processats. Caldrà veure, en cas que algú ho demani, com es resol la seva permanència al ple municipal.