Amb el judici del procés vist per a sentència, el catedràtic de dret processal de la UB Jordi Nieva analitza quins són els propers passos del Tribunal Suprem fins a la resolució final, i el recorregut que poden tenir possibles recursos de les defenses en cas d’una eventual condemna.

Fi de la presó preventiva?

La primera decisió que haurà de prendre l’alt tribunal és si, tal com han demanat els advocats de les defenses, els presos són posats en llibertat en espera de la sentència. Un dels arguments que els mantenia en presó preventiva era garantir que es presentaven a les sessions del judici. Ara que està vist per a sentència aquesta justificació no se sosté. La decisió d’alliberar-los o no, explica Nieva, es podria prendre en qualsevol moment, malgrat té dubtes que el tribunal aixequi la presó provisional.

A Madrid o a Catalunya?

Si els manté a la presó l’altre dubte a resoldre és si seguiran a presons de Madrid o si els traslladaran a Catalunya. Segons Nieva, seria coherent que els portessin a presons catalanes, “on podrien estar a prop de les seves famílies”. No hi ha cap raó, creu el catedràtic, perquè segueixin a Madrid amb les sessions del judici ja acabades. A més, quan surti la sentència tampoc no hauran de comparèixer davant el tribunal.

Quan s’emetrà la sentència?

És la gran pregunta sobre la qual tothom especula. La llei marca terminis d’entre 20 dies i un mes, explica Nieva, que gairebé mai no es compleixen. A partir d’aquí, el tribunal pot deliberar tot el temps que consideri necessari. “Hi ha rumors que diuen que sortirà el 19 de juliol, i d’altres que diuen que serà al setembre o fins i tot a l’octubre. La realitat és que no se sap”.

Com s’elabora una sentència?

Un tribunal es pot organitzar de diverses maneres per redactar una sentència. Una de les opcions és que el magistrat ponent, en aquest cas el jutge Marchena, faci un projecte de sentència i el passi a la resta de jutges perquè hi diguin la seva. L’altra possibilitat és establir “un full de ruta amb els diversos punts” a decidir i, entre tots els magistrats els resolen.

Cal unanimitat?

Malgrat que la unanimitat dels jutges vers la sentència no és necessària, Nieva creu que en aquest judici n’hi haurà. Això és perquè es tracta d’un judici penal en què la presumpció d’innocència s’ha de respectar. El fet que hi hagués un vot particular discrepant, voldria dir que hi ha dubtes raonables sobre el que s’ha sentenciat.

Serà ferma la sentència?

La sentència sorgida del Tribunal Suprem serà ferma i només es podrà recórrer-hi en contra al Tribunal Constitucional i al Tribunal Europeu dels Drets Humans. Aquests dos, però, només es fixaran en si durant el procés judicial hi ha hagut vulneració de drets fonamentals. Si ho veuen així podrien anul·lar tota la sentència o només una part.