L’artista i investigadora del transvestisme Rubén Antón ens presenta al ‘Plaça Tísner‘ set propostes de llibres enfocats en les lletres T i I del col·lectiu LGTBI, és a dir, sobre temàtica trans i intersexual. Són llibres d’editorials petites i publicats entre 2021 i 2024 i que poden ser una bona opció per comprar i regalar pel Sant Jordi 2024!

Els títols triats són: ‘Una mujer’; ‘Pelos y Hogares. Poemario trans’; ‘La infancia de una transexual en la dictadura’; ‘A través de los ojos de mi madre’; ‘Todo era por ser fuego’, ‘Derecho a cita’ i ‘Intersexualidades. Emergencias y debates en torno a personas con características sexuales diversas’. Pots veure la secció sencera de Rubén Antón al programa en el vídeo superior.

‘Intersexualidades’

Nuria Gregori Flor (2024)

L’assaig reivindica tota la diversitat dins la intersexualitat tal com indica el seu nom complet “Emergencias y debates en torno a personas con características sexuales diversas”.

Inclou punts de vista de familiars, amics i professionals de la salut, la política i la comunicació, sent el primer assaig tan complet en castellà sobre el tema.

Libros la Catarata

‘Derecho a cita’

Roberta Marrero (2024)

El segon poemari s’inspira en cites de la bibliografia de Marrero, que narra el seu univers creatiu, personal i emocional no només com a escriptora sinó també com a artista.

El llibre parla des de les entranyes del desig i del plaer, tant consumat com no consumat.

Continta me tienes

‘A través de los ojos de mi madre’

Tania Navarro (2023)

Navarro va ser empresonada a la Model nombroses vegades per ser una noia trans. El primer cop que va entrar a la presó, que aleshores era per a homes, tenia 16 anys.

En el seu segon llibre parla de com la seva mare va viure la seva transició durant la postguerra i la dictadura franquista

Universo de letras

‘Todo era por ser fuego’

Roberta Marrero (2022)

El primer poemari de Marrero gira al voltant de poemes de “chulos, trans i travestis”. El relat fa que s’apropiï del seu relat, reescrivint la ficció que ha viscut.

Els poemes beuen d’una iconografia popular sense deixar de ser reivindicatius per representar la seva lluita.

Continta me tienes

‘La infancia de una transexual en la dictadura’

Tania Navarro (2021)

El primer llibre de Navarro és un relat de la seva infantesa i adolescència, quan va començar el seu infern a conseqüència de la repressió política de la postguerra.

Narra experiències vitals molt dures des de quan la seva mare la va ingressar en un reformatori per pressió social fins a quan la van obligar a exercir la prostitució, tot i sent menor.

Universo de Letras

‘Una mujer’

Judith Juanhuix (2021)

El llibre trenca amb el tabú del gènere amb un testimoni valent i honest en què parla sobre el seu trajecte vital que ha viscut com a dona trans.

Relata el seu pas per la violència, la culpa i la por, intentant decantar-se sempre cap a un cantó més positiu tot i els entrebancs. Juanhuix a més de ser activista trans, és investigadora i doctora en física.

Editorial Dos Bigotes

‘Pelos y Hogares. Poemario trans’

Bruno Cimiano (2021)

El creador de ‘Transpoesía’ agrupa el seus poemes en un recull en què convida a fer “de les lletres, pell i de la pell, acció”. Cimiano construeix el seu univers literari teixint metàfores amb històries viscudes.

El seu llibre és un “acte polític” que rema contra un sistema cisnormatiu en què les identitats trans han estat invisibilitzades durant dècades.

Colectivo Bauma

Què vols saber del Sant Jordi 2024 a Barcelona?