El trànsit aeri de l’Aeroport Josep Tarradellas-el Prat comença a recuperar-se, però encara es troba molt lluny de les xifres de l’any passat. Després que els aeroports hagin operat a mig gas durant l’estat d’alarma pel coronavirus, les dades d’Aena apunten que aquest juliol el nombre de passatgers ha baixat un 83,7 %, en comparació amb el juliol passat. En concret, han passat per les instal·lacions 872.924 viatgers, mentre que el juliol de 2019 ho van fer més de cinc milions.

Tot i això, la xifra és força superior a la que es va registrar al juny d’aquest 2020 (148.903), quan el nombre de passatgers va baixar un 97,1 % respecte al 2019.

Pel que fa al nombre d’operacions, les dades d’Aena van en la mateixa línia. Aquest juliol se n’han fet 10.708, un 72,5 % menys que el mateix mes de l’any passat, però una xifra superior a la de juny de 2020, amb 2.753 operacions.

Més lleu, en canvi, ha estat la caiguda del transport de mercaderies, que ha baixat un 40,8 % al juliol, en comparació amb l’any passat. En espera de com acaba l’any, tot apunta que la xifra es quedarà lluny dels 344.558 moviments d’aeronaus que l’any passat hi va haver a l’aeroport de Barcelona.

Caiguda generalitzada a tots els aeroports

Les estadístiques d’ENAIRE, l’empresa que gestiona la navegació aèria a l’estat espanyol, apunten en la mateixa direcció: caiguda en comparació amb l’any passat, però recuperació respecte als mesos d’estat d’alarma. Una situació que s’ha repetit a tot l’Estat.

A l’hora de valorar les dades, però, és important tenir en compte que les del centre de control d’ENAIRE van més enllà de les operacions dutes a terme estrictament a les instal·lacions barcelonines i inclouen també altres aeroports, com els de Girona i Sabadell. També engloben les aeronaus que sobrevolen el seu espai aeri, però que no aterren ni s’enlairen de cap dels aeroports.

Segons ENAIRE, les operacions aèries han caigut un 63,3 % aquest juliol, en comparació amb el mateix mes de l’any passat. En total, s’han gestionat des de l’àrea de Barcelona, que inclou un espai aeri de 300.000 quilòmetres quadrats, 40.522 vols. Al conjunt de l’Estat, la baixada ha estat semblant, del 63,1 %, amb 81.339 vols gestionats. La recuperació, però, es fa visible en comparació amb les dades dels mesos de confinament, ja que a l’abril, el maig i el juny la baixada es va situar a l’entorn del 90 % (94,7 %, 93,8 % i 89,7 % respectivament).

Els vols internacionals han disminuït un 65,4 %, mentre que els vols nacionals evolucionen més favorablement (42,9 %). En l’àmbit estatal, les xifres són semblants.

El centre de control de Barcelona és el que ha gestionat més operacions al juliol de tot l’estat espanyol, superant el tràfic aeri de Madrid (37.843 vols). Segons ENAIRE, la resta d’aeroports europeus han evolucionat en la mateixa línia, amb una reducció del 60,7 % de mitjana.

Per intentar recuperar el sector, s’ha elaborat un pla específic. A més, segons ENAIRE, també s’ha ajornat el cobrament de les taxes aeroportuàries a les aerolínies fins al novembre. D’aquesta manera es vol donar una mica d’oxigen a unes empreses que també han de fer front al reemborsament als clients de tots els vols cancel·lats durant l’estat d’alarma.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a