El Departament de Salut ha actualitzat el protocol d’actuació enfront de casos d’infecció per coronavirus. El procediment estableix que davant d’un cas sospitós es farà una PCR al més aviat possible i, en casos en què la sospita és molt clara, es farà una segona prova en 48 hores. Si la prova és positiva, es farà un aïllament de 10 dies en els casos lleus que no hagin estat hospitalitzats, sempre que s’hagi resolt la febre com a mínim 72 hores abans d’aquests 10 dies.

Els contactes estrets d’aquest cas, que són aquells que han estat 48 hores abans de l’inici dels símptomes o del diagnòstic PCR, hauran de fer quarantena de 14 dies, encara que la PCR sigui negativa. L’aïllament dels casos positius més greus, aquells que han requerit hospitalització, serà també de 14 dies.

Aquest nou document estableix alguns canvis metodològics fruit de l’evidència científica internacional. Una d’aquestes novetats és que no cal una PCR per tornar a la feina després d’una quarantena, excepte en Mossos d’Esquadra o als espais d’alta vulnerabilitat com residències geriàtriques o centres penitenciaris.

La nova PCR: proactivitat, complicitat i responsabilitat

L’actualització del protocol l’ha presentada el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i el coordinador de la Unitat de seguiment de la covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz. És el que Argimon ha denominat la nova “PCR: proactivitat, complicitat i responsabilitat” de tothom.

Argimon ha destacat que Catalunya ha aconseguit estabilitzar la taxa de contagi i que ara “el nostre principal objectiu les pròximes setmanes és reduir aquestes taxa, que la corba baixi”. En aquest sentit, ha agraït la col·laboració amb els ajuntaments: “Cal l’esforç de tothom, començant pel Departament de Salut, però també de tota la ciutadania i dels ens locals”.

70 % d’asimptomàtics

Els responsables del seguiment del coronavirus a Catalunya també han valorat les proves PCR fetes les darreres setmanes en diverses poblacions. Fins a data de dilluns 10 d’agost se n’havien fet 8.275. Una de les conclusions dels tests elaborats, tot i que han assenyalat que és una dada general i no homogènia en cada localitat, és que hi ha molts asimptomàtics. Per exemple, a Granollers se n’han detectat un 70 %. Aquests casos i els seus contactes estrets han de fer aïllament i quarantena, respectivament.

El percentatge de positius a Granollers ha estat del 10,2 %, i el de les poblacions de Sabadell, Terrassa i Ripollet, de l’1,58 %.