La declaració de l’estat alarma per frenar l’expansió del coronavirus obliga, a partir d’aquest dilluns, a reduir un 50 % el nombre d’operacions a tots els operadors de transport. Les aerolínies s’hi adaptaran de manera gradual, però el vermell de les cancel·lacions ja ha guanyat més espai als panells informatius de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat. En les darreres hores, les úniques cues es produeixen als taulells de reclamació de les companyies, on molts passatgers intenten canviar els vols per tornar a casa.

En les pròximes hores, a les operacions que es cancel·lin per donar resposta al decret d’estat d’alarma, també s’hi hauran de sumar les que tinguin com a destinació un dels prop de 50 països que per ara han establert algun tipus de prohibició a l’entrada de persones provinents de l’estat espanyol, com ara els Estats Units, que des d’aquest dissabte ha suspès tots els vols provinents d’Europa.

Les aerolínies avisen els passatgers de les cancel·lacions

Les companyies aèries tenen uns dies de marge per reduir el nombre d’operacions. Una adaptació que estan pactant amb Aena, Enaire i el Govern espanyol. Aquest diumenge ja s’han registrat una trentena de cancel·lacions i la previsió és que aquest dilluns en siguin moltes més. Per això, molts viatgers intenten avançar el vol per poder tornar al seu país abans que els sigui impossible.

L’anglesa EsasyJet, per exemple, ha anunciat que operarà tots els vols programats amb Espanya per a aquest 16 de març per “ajudar la gent a tornar a casa”, però que en suspendrà la resta a partir de dimarts, 17. Al seu torn, la també britànica Jet2 ha anunciat la suspensió de tots els vols amb origen o destinació Espanya.

La majoria d’aerolínies han informat de les suspensions dels vols amb la deguda antelació als viatgers. També donen facilitats per canviar-ne la data sens cost per al passatger.

Retards per la reducció de controladors aeris

Per la seva banda, Enaire ha anunciat que reduirà la plantilla de controladors per minimitzar el risc de contagis i que això provocarà “forts retards” en les pròximes setmanes. Dos controladors de l’aeroport van donar positiu per coronavirus dijous de la setmana passada.