incidencia rodalies renfe directe

El servei de trens a Catalunya s’ha aturat totalment aquest divendres al matí durant tres hores per una avaria en el sistema de comunicacions d’Adif que ha generat caos per la gran afectació que ha ocasionat. Se n’han vist afectats 80.000 usuaris. El servei s’ha restablert a les 8.05 h, però no hi ha previsió de la normalització de la circulació de trens on es registren retards.

Aquí seguim l’última hora de les incidències a Rodalies a Catalunya, amb totes les notícies sobre Renfe i el conjunt de la xarxa del transport públic.

Últimes notícies de l’avaria que afecta Renfe a Catalunya

19:32
   

Es recupera la circulació de trens, però es mantenen els retards

Rodalies Renfe ha recuperat la circulació de trens a Catalunya, tot i que es mantenen els retards en diverses línies. Després que la ministra de Transports, Raquel Sánchez, hagi comunicat que s’ha recuperat la “normalitat”, els combois tornen a funcionar. 

Retards Sants

 

18:54
   

Què ha causat l’aturada dels trens de Renfe?

Segons Adif, la incidència que ha causat l’aturada general durant tres hores del trànsit ferroviari a Catalunya s’ha produït durant el procés d’actualització dels sistemes informàtics del CTC, que es duen a terme periòdicament. Aquesta matinada, durant l’actualització, s’han detectat danys als sistemes informàtics, als principals i als redundants, que controlen les comunicacions. Això ha fet que no fos possible la comunicació entre el centre de control i els trens i, per motius de seguretat, ha obligat a suspendre la circulació ferroviària. 

18:14
   

La ministra Sánchez anuncia la recuperació de la “normalitat” als serveis de Rodalies

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha anunciat a través de Twitter que a primera hora d’aquest divendres a la tarda els serveis de Rodalies de Catalunya han recuperat la “normalitat”. La ministra ho ha anunciat després que una avaria de discs durs a l’empresa Adif, gestora de la infraestructura ferroviària, hagi deixat el Principat sense trens durant tres hores i hagi afectat 80.000 usuaris. La ministra ha tornat a demanar disculpes: “Reiterem les disculpes als usuaris afectats per la incidència. Continuem treballant per minimitzar les possibles demores que es puguin produir en properes hores”.

18:00
   

Un error dels discs durs del sistema, la causa de l’avaria de Renfe

La presidenta d’Adif, María Luisa Domínguez, ha explicat els motius de l’avaria a Rodalies Renfe que ha aturat el servei ferroviari a tot Catalunya durant més de tres hores. Segons Adif, l’error s’ha produït en intentar fer l’actualització del programa perquè els discs durs estaven danyats. Els tècnics de l’empresa encarregada del manteniment del sistema, Atos Unify, han decidit substituir-los per donar “la resposta més ràpida” i ara s’hauran d’analitzar les causes de la fallada. El servei s’ha restablert minuts després de les vuit del matí, però tot i això els trens de Rodalies Catalunya recuperen lentament la normalitat.

14:21
   

Adif assegura que s’han normalitzat les circulacions a l’àrea de Barcelona

Segons Adif, s’ha normalitzat la totalitat de les circulacions de tren en l’àmbit de Barcelona, tant de Rodalies com de mitjana i llarga distància. Ho ha comunicat en una piulada de Twitter.

13:46
   

Carmona preveu que el servei es normalitzi a la tarda

El portaveu de Renfe, Antonio Carmona, ha afirmat que s’espera recuperar la plena normalitat a primera hora de la tarda. Ho ha dit en una entrevista a betevé. Assegura que “el sistema ferroviari és molt complex i per això es triga aquestes hores a recuperar les freqüències”.

13:23
   

Informació contradictòria als panells informatius de la línia que va a l’aeroport

A l’estació de Sants hi ha confusió entre els usuaris que han d’agafar el tren per anar a l’aeroport. Hi ha pantalles amb diferents informacions: una que diu que la línia funciona amb retard i en d’altres que diu que la línia que va a l’aeroport no funciona. Molts usuaris opten per anar a buscar el metro per arribar al Prat.

13:03
   

Renfe treballa per recuperar les freqüències de trens i espera normalitzar el servei al migdia

Els trens de Rodalies encara circulen amb irregularitat per l’avaria que a primera hora d’aquest divendres ha aturat tot el servei. Després que s’hagi recuperat la circulació, l’afectació es troba en aquests moments en les freqüències de trens i Renfe treballa per recuperar les que són habituals de cada línia. La previsió és que el servei quedi normalitzat cap al migdia, han explicat fonts de Renfe a l’ACN.

Foto: Miquel Vera (ACN)

 

12:30
   

Segueixen les afectacions a Rodalies

Continuen les afectacions en tot l’àmbit de Rodalies de Catalunya derivat de la incidència d’aquest matí. Segons Renfe, se segueix treballant per normalitzar la situació. De moment segueixen els retards.

11:58
   

La presidenta d’Adif compareixerà a les 16 h

La presidenta d’Adif, María Luisa Domínguez, compareixerà a les 16 h per explicar l’avaria de grans afectacions que s’ha produït aquest divendres. Ho farà des de l’estació de Sants. Es podrà seguir en directe pel web de betevé.

Avaria Rodalies
Foto: Miquel Vera (ACN)

11:20
   

FGC registra un augment important de passatgers durant l’aturada de Renfe

Els trens dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han registrat un augment de passatgers aquest divendres fins a les 8.30 h. Les estacions que més increment de passatgers han registrat són les de Martorell (+ 63,1 %) i les de Manresa (49,7 %). De la mateixa manera, a les estacions de Terrassa i Sabadell també s’ha notat un 26,3 % i un 21,1 % més d’usuaris de l’habitual. Fins a les 8 h ,l’increment ha sigut més pronunciat a la línia Llobregat-Anoia, que ha transportat un 7 % més de viatgers, mentre que els trens que uneixen Barcelona i el Vallès ha aplegat un 3,8 % més de persones aquest matí.

11:11
   

La CUP demana la compareixença de la ministra de Transports

La CUP ha registrat una petició perquè la ministra de de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, comparegui al Parlament. Concretament, volen que doni explicacions a la comissió parlamentària de Polítiques Digitals i Territori pel “desastre constant” a Renfe i Adif. “Les institucions es reparteixen les culpes i mentrestant la realitat diària de milers de persones són trens que circulen fora d’hora, avaries i manca de recursos. “La població està farta”, assegura la CUP. La diputada Eulàlia Reguant ha criticat que la ministra Sánchez hagi dit que l’avaria d’aquest divendres que ha aturat tots els trens de Catalunya és “extraordinària” per “intentar minimitzar” l’impacte.

renfe sagrera

11:04
   

PIMEC reclama inversions per evitar situacions com les d’avui

Els empresaris han aixecat la veu després de la gran avaria que ha afectat 80.000 usuaris. Des de la PIMEC, Antoni Cañete, ha demanat més inversions per evitar situacions com les d’avui. En una entrevista a Catalunya Ràdio ha lamentat que “no s’entén que Renfe no disposi d’un pla B en cas d’errada informàtica.

10:48
   

Els usuaris de Sabadell, indignats perquè el servei de Rodalies trigarà hores a normalitzar-se

Els trens de Rodalies a l’estació de Sabadell Nord no han recuperat el servei amb normalitat aquest divendres al matí, tot i que Renfe ha anunciat que s’havia començat a restablir el servei poc després de les 8 del matí. La megafonia de l’estació ha anunciat poc després de les 9 del matí que el proper tren trigaria més d’una hora a passar, cosa que ha acabat d’indignar els usuaris. Els viatgers s’han anat acumulant al vestíbul, on algunes informadores els podien donar poques previsions concretes, o a les andanes, entre resignats i indignats.

10:09
   

Usuaris indignats: “Sempre igual”

Els passatgers de Rodalies tornen a baixar indignats del tren divendres al matí a l’estació Clot-Aragó, on es veuen moltes corredisses. “Sempre igual!”, diu a l’ACN la Marta, usuària de Rodalies que ha estat esperant mitja hora a l’estació de Llagostera i que ha arribat tard a la feina. Segons ella, l’estació estava “plena de gent queixant-se” i “no havien avisat de res”:

Diversos treballadors habituals a l’estació comenten que mai havien vist una aturada massiva a Catalunya, però se senten alleugerits que finalment el servei s’hagi restablert.

renfe andana

09:35
   

Sense aglomeracions a les andanes i trens amb pocs usuaris

La circulació de trens de Renfe es va recuperant a poc a poc. A les andanes de l’estació de Sants i a la Sagrera hi ha menys gent del que és habitual i a l’interior dels trens no hi ha aglomeracions. Amb l’avaria que ha afectat durant tres hores el servei a Catalunya, molts usuaris han triat serveis alternatius per moure’s. Segons Renfe, el servei anirà recuperant la normalitat de forma progressiva. La incidència ha afectat 80.000 usuaris.

Sants Renfe

09:17
   

Aragonès: “És absolutament inacceptable”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que “la paralització de la xarxa de Renfe és absolutament inacceptable”. En una piulada a Twitter, el president ha afirmat que “aquesta situació ja fa temps que dura”. Aragonès ha demanat que el Govern espanyol n’assumeixi la responsabilitat i que traspassi les competències.

09:10
   

Retards des de la posada en marxa del servei

Des que s’ha restablert el servei de trens de Renfe a Catalunya s’estan registrant retards en les línies. Segons la ministra, no hi ha una previsió de quan es podrà normalitzar el servei de trens. “Durant les properes hores sabem que tindrem problemes”, ha admès en una entrevista a Catalunya Ràdio.

09:04
   

80.000 usuaris afectats per l’avaria de Renfe

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, assegura que l’avaria pot haver perjudicat fins a 80.000 usuaris de Renfe durant les tres hores d’aturada. Ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Foto: Miquel Vera (ACN)

08:53
   

Transports alternatius a la incidència de Renfe Catalunya: tram, bus, metro i ferrocarrils (FGC)

Et detallem quins són els transports alternatius a l’aturada de Renfe Catalunya: tram, bus, metro i FGC. Consulta-ho en aquest enllaç.

08:50
   

TMB desplega un dispositiu especial per facilitar la mobilitat dels passatgers

TMB ha organitzat un dispositiu especial amb l’objectiu de facilitar el flux de passatgers amb els intercanviadors de Renfe. L’entitat assegura que estan preparats per reforçar el servei i atendre la demanda que pugui arribar durant les properes hores.

08:37
   

La ministra de Transports demana disculpes i anuncia una investigació interna

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha demanat disculpes per la important avaria d’aquest divendres. En una entrevista a Catalunya ha admès que caldran unes hores per recuperar la plena normalitat en el servei de trens. A banda, ha assegurat que s’obre una investigació interna per esclarir-ne els fets.

renfe sagrera

08:22
   

Resignació entre els usuaris de Rodalies: “Arriba un punt que no saps què trobaràs”

Bona part dels usuaris de Rodalies han rebut amb resignació l’aturada que ha patit el servei operat per Adif aquest divendres al matí. En molts casos, confessaven que a diverses línies amb destinació a Barcelona les incidències i els retards són habituals, així que no els ha sorprès la interrupció. A punts de gran afluència de viatgers, com l’estació de Sants de Barcelona, el panorama ha estat de cert conformisme mentre la megafonia avisava de l’aturada i els agents d’informació es limitaven a dir que el servei es reprendria al llarg del matí.

renfe sants

08:14
   

El servei s’ha restablert

El servei de Renfe s’ha reestablert poc després de les 8 h. L’avaria ha afectat tres hores i ha generat un caos important perquè els usuaris A les 08.05 hores, tècnics d’Adif han resolt l’avaria que afectava el seu sistema de telecomunicacions. “Un cop solucionada la incidència es recupera la circulació de trens a Rodalies de Catalunya, encara que ho farà de forma irregular durant les properes hores”, segons el comunicat de Renfe.

08:04
   

Puigneró: “La situació és lamentable. Així no podem continuar”

El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha assegurat que “la situació és molt greu i lamentable, una més; així no podem continuar, la gent vol que Rodalies funcioni, no que sigui gratis”. Ho ha denunciat en una entrevista a Catalunya Ràdio. Afirma que traslladarà la queixa a la ministra de Transports.

07:57
   

Retencions de trànsit habituals a les rondes

A les rondes i als accessos de Barcelona, de moment, se circula amb les retencions habituals. La ronda del Litoral registra 4,5 km de cua a la Zona Franca en sentit Trinitat. També hi ha aturades intermitents a la ronda de Dalt, entre la Meridiana i la Vall d’Hebron, cap al Llobregat.

07:49
   

Carmona: “No podem donar una previsió de reestabliment del servei”

Segons Antonio Carmona, portaveu de Renfe, falla la comunicació del centre de comunicació que hi ha Adif a l’Estació de França i quan falla es talla la circulació per seguretat. “Quan hem tingut coneixement de l’avaria hem recomanat als usuaris que agafin un transport alternatiu”, ha assegurat en una entrevista a TV3. Carmona explica que no es pot donar una previsió de restabliment del servei.

Avaria rodalies renfe
Foto: Miquel Vera (ACN)

07:39
   

Estacions plenes de passatgers

Estacions de Rodalies de Catalunya com la de la Sagrera estan plenes de passatgers a causa de la incidència que afecta tota la xarxa. 

07:29
   

Impossible la comunicació del centre de comandament

Tal com ha explicat el portaveu de Renfe a Catalunya, Antonio Carmona, en declaracions a Rac1, l’avaria impedeix la comunicació del centre de comandament de Barcelona amb els trens i que, “per seguretat”, no és possible reprendre la circulació de moment.

07:27
   

No hi ha previsió per restablir el servei

Ara per ara, no hi ha previsió de quan es podrà restablir el servei. Així ho ha explicat el portaveu de Renfe a Catalunya, Antonio Carmona, en declaracions a Rac1. Tambñe ha detallat que a la zona de Tortosa circulen alguns trens perquè es gestionen des de València, però que tan bon punt arribaran a Tarragona s’aturaran.

07:19
   

L’origen de la incidència: una actualització informàtica

Segons les primeres anàlisis, la incidència s’hauria registrat aquesta passada matinada durant el procés d’actualització dels sistemes informàtics del Control de Trànsit Centralitzat (CTC) de Barcelona, que es realitza de forma periòdica. Adif obrirà una investigació per aclarir els fets que han causat la incidència i, a través d’un comunicat, ha lamentat les molèsties produïdes als usuaris.

07:09
   

Es recomana buscar un transport alternatiu

Rodalies de Catalunya ha advertit els usuaris de la incidència, que afecta el conjunt del servei, que busquin un mitjà de transport alternatiu per desplaçar-se allà on hagin d’anar. Les alternatives als trens de Rodalies són el metro, FGC, l’autobús, la bicicleta o el vehicle privat. 

07:01
   

Tècnics d’Adif treballen per solucionar la incidència

Adif ha assegurat que des de primera hora s’està treballant per solucionar la incidència i recuperar la normalitat del servei com més aviat millor.

06:50
   

Última hora de la incidència a Rodalies

Bon dia! A la redacció d’informatius de betevé farem un seguiment exhaustiu, minut a minut, de la incidència a Rodalies de Catalunya. Actualitzarem tota la informació sobre l’estat del servei de Renfe i sobre el conjunt de la mobilitat.