Renfe ha informat que l’avaria d’Adif que ha provocat l’aturada total del servei a Catalunya s’ha solucionat. La incidència afectava el sistema de telecomunicacions i ha deixat sense servei la xarxa durant tres hores, des de les 5 fins a les 8 h. La situació ha provocat caos perquè l’afectació ha estat molt important: 80.000 usuaris, 200 trens de Rodalies aturats i quatre de llarga distància. La incidència també ha afectat els trens de mercaderies que circulen per ample convencional, tant de Renfe com d’altres companyies com Captrain i Continental, entre d’altres. Un cop solucionada la incidència, la circulació de trens de Renfe a Catalunya es recupera lentament.

Renfe espera recuperar les freqüències dels trens a la tarda

Encara hi ha retards en algunes línies. De fet, Renfe afirma que hi ha incidències destacables arran de l’avaria del matí i preveu que aquesta tarda es recuperin les freqüències habituals dels trens.

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha assegurat que l’episodi d’aquest divendres ha estat “excepcional”. Adif ha anunciat que s’ha obert una investigació per aclarir les causes que han provocat la incidència i ha lamentat les molèsties que s’han produït als usuaris del servei.

La incidència s’ha produït de matinada

Segons les primeres anàlisis, la incidència s’ha registrat de matinada, coincidint amb el procés d’actualització dels sistemes informàtics del Control de Trànsit Centralitzat (CTC) de Barcelona, que es realitza de manera periòdica. Durant aquestes operacions s’han detectat danys en els sistemes informàtics que controlen les comunicacions.

La principal conseqüència ha estat la falta de comunicació entre el centre de control i els trens. Per motius de seguretat, s’ha obligat a suspendre la circulació ferroviària a les diferents línies que fan servir l’ample convencional des de l’inici del servei d’aquest divendres.

Carmona justifica per què no s’han posat busos

El portaveu de Renfe, Antonio Carmona, ha defensat de decisió de recomanar l’ús del transport alternatiu durant el temps de l’avaria davant la “inviabilitat” de l’organisme de proporcionar un servei alternatiu propi a causa de la magnitud de la incidència i del gran volum d’afectats.