La presidenta d’Adif, María Luisa Domínguez, ha explicat aquesta tarda els motius de l’avaria a Rodalies Renfe que ha aturat el servei ferroviari a tot Catalunya durant més de tres hores. Segons Adif, l’error s’ha produït en fer una actualització del programari de telecomunicacions perquè els discs durs estaven danyats. Els tècnics de l’empresa encarregada del manteniment del sistema, Atos Unify, han decidit substituir-los per donar “la resposta més ràpida”, i ara s’hauran d’analitzar perquè estaven malmesos.

Domínguez ha detallat que l’actualització era “rutinària” i ja s’havia fet amb èxit a Castelló i Madrid. Com que no s’esperaven problemes, no s’ha tingut la “precaució” de fer el procés en cap de setmana, quan hi ha menys volum de passatgers. La màxima responsable de l’empresa d’infraestructures ha subratllat que el ha passat aquest divendres “no havia passat mai”. “El que ha sigut més inesperat és que l’error es trobava al hardware i no al software, sinó hauria sigut molt més ràpid de reiniciar”, ha detallat Domínguez.  

El servei s’ha restablert minuts després de les vuit del matí, tot i això els trens de Rodalies Catalunya recuperen lentament la normalitat.

“Cada cop estem més en mans de la tecnologia”

La presidenta d’Adif ha explicat que fins ara mai no havien tingut un error com aquest en els discs durs en el sistema de comunicacions, un fet que ha complicat la rapidesa en la resposta. “Cada cop estem més en mans de la tecnologia”, ha comentat Domínguez.  En aquest sentit, tot i que ha afirmat que la tecnologia facilita tenir més trens, també es produeixen casos difícils de resoldre. “Quan la circulació de trens era mecànica i el que es movien eren les agulles amb la mà, hi havia menys capacitat de trens, però els problemes mecànics se solucionaven més ràpid”, ha explicat la presidenta d’Adif.

80.000 usuaris afectats per l’avaria a Rodalies

La incidència a Rodalies ha afectat 80.000 usuaris, 200 trens de Rodalies i quatre de llarga distància. Segons les primeres anàlisis, el sistema informàtic del Control de Trànsit Centralitzat (CTC) de Barcelona ha patit danys. Com a conseqüència, el centre de control i els trens han perdut la comunicació i això ha obligat a aturar la circulació de combois a Rodalies i mitja distància.

La ministra Sánchez anuncia una investigació interna

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha demanat disculpes als usuaris de Renfe per la incidència a Rodalies i ha anunciat una investigació interna per determinar els motius de l’avaria. Sánchez també ha respost a les crítiques del govern català. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha qualificat la incidència d'”absolutament inacceptable” i el vicepresident del govern, Jordi Puigneró, ha tornat a reclamar el traspàs de Rodalies.