Les estacions d’ITV estan fent més revisions que mai després de l’estat d’alarma. L’emergència sanitària pel coronavirus els va obligar a tancar durant més de dos mesos, temps en què els conductors a qui es va caducar el certificat no van poder renovar-lo. Això ha provocat que ara els tallers treballin a ple rendiment: atenen no només els vehicles que no van poder passar la ITV durant l’estat d’alarma, sinó també aquells que ara, després del confinament, també necessiten la inspecció habitual del vehicle.

En tallers com el de CERTIO del carrer de Sancho de Ávila s’han preparat per fer front a l’alta demanda: han incorporat dues persones extres i han decidit obrir dues hores més cada dia (6-22 h) fins a l’agost. Això els ha permès passar de fer unes 270 revisions diàries abans de la pandèmia a fer-ne ara unes 350. Al conjunt de Catalunya, les estacions d’ITV estan fent de mitjana un 20 % més d’inspeccions que abans de l’estat d’alarma.

Nova moratòria per a les ITV

El Govern espanyol va aprovar una moratòria perquè els vehicles que no poguessin fer la inspecció durant l’estat d’alarma tinguessin més temps un cop millorés l’evolució de la pandèmia. Aquesta mateixa setmana, l’executiu central n’ha aprovat una altra: per evitar un col·lapse a les estacions, els conductors que hagin de passar pel taller entre el 21 de juny i el 31 d’agost disposaran de tres mesos més de marge, a comptar des de la data de venciment del certificat d’ITV.

Tot i això, la publicació del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) deixa clar que de cara a la propera revisió es tindrà en compte la data inicial, és a dir, la que consta a la targeta de la ITV, i no pas la del període de pròrroga. És a dir, si el certificat va caducar el 30 de juny, encara que es passi la inspecció el 30 de setembre es tindrà en compte el 30 de juny com a data del venciment següent. Això es fa per evitar col·lapsar les estacions en un futur.

Llista d’espera de fins a dos mesos

En moltes estacions, la demanda és tan elevada que els conductors han d’esperar fins a dos mesos per poder passar la revisió. Per això, alguns opten per anar a un taller de fora del seu municipi. Al taller de Sancho de Ávila hi han anat persones que resideixen fora de Barcelona per poder renovar la ITV com més aviat millor.

taller itv