Des del minut zero de la pandèmia i en l’inici del confinament, en un moment crític quan no hi havia prou mascaretes, els gestors i treballadors d’E.VILA Projects & Supplies van posar fil a l’agulla per donar resposta a una emergència de país. Eren conscients que la seva aportació era crítica en aquell moment. I possiblement ho eren més que ningú. Sabien l’abast del que s’enfrontaven. És per això que  en poc temps van desenvolupar una màquina capaç de desinfectar un bé essencial i de protecció tan important com les mascaretes. S’havien de reutilitzar perquè no n’hi havia suficients. “La nostra obsessió era protegir el personal sanitari”, explica la directora general d’aquesta empresa catalana, Eugènia Vila.

És clar que no partien de zero. Havien acumulat un coneixement important fruit d’anys de feina i desenvolupament de projectes en el sector. “Nosaltres ja teníem molta experiència. Sabíem que els coronavirus són molt sensibles a la radiació ultraviolada en la banda C perquè els ataca directament el genoma. Vam deixar tot el que estàvem fent per lluitar contra això. Estem parlant d’una reorganització de processos en hores”, exposa Eugènia Vila. En un termini de temps molt curt, ple de jornades laborals extenses i enmig d’un allau de trucades que els arribaven d’arreu, van construir i patentar una màquina de desinfecció de mascaretes. Eren els primers dies de confinament.

La radiació ultraviolada i infraroja combinades, letals pels coronavirus

Van combinar dues tecnologies, la d’infraroig i la ultraviolada per aconseguir més eficàcia i eficiència en l’eliminació dels virus en les mascaretes d’ús sanitari. “Totes dues tecnologies són d’ona electromagnètica. És un tipus d’ona que no és ionitzant. És com el Sol. No deixa cap residu sobre l’objecte ni el fa malbé. I això és ideal perquè no afecta la capacitat de filtratge, que és la principal preocupació”, precisa Eugènia Vila, i al mateix temps alerta que “aquesta tecnologia tan bona és per matar el coronavirus com pot fer molt mal als ulls i a la pell de les persones. Això mal portat és una mala eina als domicilis perquè hi pot haver mascotes, un nen que estigui sense control i realment fer-se mal”.

Una tecnologia d’eficàcia provada

José Luis Molina és l’apoderat d’E. VILA Projects & Supplies. Explica que la tecnologia que utilitzen fa 70 anys que s’està desenvolupant i que és eficaç contra patògens com ara virus, bacteris i fongs. “Nosaltres estem fent proves en laboratoris amb bacteris més resistents que el virus de la covid-19 per validar els nostres equips i països com ara els Estats Units, Alemanya o Israel, que estan aportant solucions, invertint en companyies i subvencionant-les per trobar més sistemes de llum ultraviolada”, manifesta José Luis Molina. I és que el desenvolupament d’aquesta tecnologia és estratègica i crítica per lluitar contra el SARS-CoV2, el virus de la covid-19. “És una cosa que ens hem de prendre molt seriosament. Avui en dia és l’única solució per eliminar el virus i, malauradament, els altres països ens estan passant pel davant perquè tenen tot el suport estatal i governamental per invertir en això”, reitera Molina.

empresa llum ultraviolada

La gran lliçó de la pandèmia

Malgrat la manca de suport estatal, de la pandèmia n’han extret una gran lliçó. La directora general d’E.VILA Projects & Supplies explica que després de la màquina desinfectant de mascaretes es van plantejar donar solucions a altres sectors com ara bars, centres d’estètica, dentistes i ara, escoles. Tant en neteja de superfícies com de l’aire dels interiors. El que van fer va ser adaptar equips industrials que ja tenien desenvolupats a les noves funcionalitats. Tot va anar bé mentre els magatzems dels proveïdors tenien material en estoc. Però amb la situació de crisi sanitària i la restricció de les rutes comercials, aviat els materials es van esgotar. La sorpresa va arribar quan es van adonar que els proveïdors locals eren millors i disposaven de productes de més qualitat i competitius que els comprats a l’estranger. “Ara pràcticament ja ens hem oblidat de comprar fora i ens estem abastint de tota aquesta xarxa de proveïdors locals. Això em fa pensar molt. Dius, per què no ho fa tothom? Què ens frena per portar altra vegada produccions aquí? Jo crec que és el moment. Però a més, ja fem tard.”, conclou Eugènia Vila.