El Comitè d’Empresa de Trablisa, l’empresa encarregada dels controls de seguretat a l’aeroport del Prat, ha registrat al Departament de Treball la petició de convocatòria de vaga indefinida a partir del 9 d’agost. La convocatòria de vaga arriba després que divendres passat, 27  de juliol, l’empresa no es presentés a la reunió que hi havia convocada per abordar les diferències entre totes dues parts, segons ha explicat el comitè.

Els treballadors acusen l’empresa adjudicatària del servei, Trablisa, d’incomplir les mesures fixades pel laude d’arbitratge obligatori de l’agost del 2017, que va arribar després d’una aturada indefinida que va col·lapsar l’aeroport provocant diverses jornades amb llargues cues als controls de seguretat.

El laude es va dictar quan el servei encara estava a mans de l’empresa anterior, Eulen, però el comitè denuncia que amb el canvi a Trablisa la situació ha empitjorat. Asseguren que no es respecten mesures com la paritat en els llocs de treball o les rotacions dels llocs de feina, amb la qual cosa hi ha una sobrecàrrega de feina que, segons els treballadors, no està compensada de cap manera. Per això, demanen un increment d’un euro per hora del sou i descansos de deu minuts cada hora.

Comitè empresa Trablisa

Desconfiança dels treballadors

Els treballadors de Trablisa ja havien convocat una vaga el mes de juliol, que finalment van anul·lar perquè l’empresa els va dir que un dels motius de la protesta estava en judici i això la podia fer il·legal. Aquest dilluns al matí, però, el comitè ho ha volgut desmentir i ha assegurat que entre els motius de l’aturada que volien fer al juliol no hi havia cap conflicte obert. Per això, acusen l’empresa d’haver-los mentit i defensen que no van poder comprovar si realment l’aturada podia ser il·legal perquè havien de decidir en el mateix moment de la reunió si tiraven endavant l’aturada.

El conflicte laboral en aquesta empresa, però, fa temps que s’arrossega. De fet, els vigilants dels controls de seguretat de l’aeroport ja van anunciar una vaga coincidint amb el Mobile World Congress al gener, que finalment també van desconvocar després d’una mediació amb la Generalitat, a partir de la qual van signar un acord que, han assegurat, l’empresa no ha respectat.