Fora de càmera, un treballador de l’empresa responsable dels controls, Eulen Seguridad, ha concretat que són especialment curosos amb els líquids pel risc que poden comportar per a la seguretat aèria. Assegura, però, que la seva actuació no té res a veure amb la vaga indefinida que han convocat per a la setmana que ve i justifica les mesures per l’afluència de viatgers. Segons ha detallat, entre les 8 i les 13 h han passat pels arcs de seguretat 23.000 persones.

Per la seva banda, fonts d’Aena han afirmat que l’afluència de passatgers i els vols programats són els similars de qualsevol dilluns d’estiu. Els responsables de l’aeroport també han assegurat que la infraestructura de les instal·lacions funciona correctament i que tots els filtres de seguretat estan actius. Tot i que no ho han vinculat directament, en aquest cas sí que han apuntat que les aglomeracions de primera hora podrien estar relacionades amb la situació laboral dels vigilants de seguretat privada que treballen als controls.

Tot i que, segons Aena, al migdia la situació s’ha normalitat, a la tarda s’han tornat a veure llargues cues als controls de seguretat.

Els sindicats de l’empresa Eulen Seguridad tenen previst iniciar la vaga indefinida el 4 d’agost. Es queixen que estan sotmesos a una càrrega de treball que qualifiquen d’insostenible per manca de personal. També denuncien que l’empresa no els dona la formació necessària per fer servir els escànners i que, per tant, com que no tots els saben fer servir, no poden fer rotació de funcions. Per això, faran aturades de quatre hores diàries cada divendres, diumenge i dilluns. En concret, seran de 5.30 a 6.30, de 10.30 a 11.30, de 16.30 a 17.30 i de 18.30 a 19.30 h.

Cues al control de passaports

L’escena de llargues cues a les instal·lacions de l’aeroport ja es va veure els mesos de maig i juny. Aleshores, el col·lapse es va produir a les cabines de control de passaports i va comportar que el Govern espanyol reforcés els agents dedicats a aquesta tasca i a comprar més aparells verificadors.

El conseller Josep Rull demana a Aena diligència per resoldre el conflicte

Arran de les cues als controls de seguretat a l’aeroport, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha demanat a Aena que sigui el “màxim de diligent” per resoldre les incidències que “puguin afectar els passatgers”.