Continuen els retards a l’aeroport del Prat en el segon dia de vaga del personal de terra i manteniment d’Iberia. Una jornada que s’esperava més tranquil·la que la d’aquest dissabte, però que ha continuat amb retards i algunes cancel·lacions.

El primer dia de vaga a l’aeroport del Prat va acabar amb un total de 106 vols cancel·lats, 62 per la protesta laboral del personal de terra d’Iberia, i 46 per la forta tempesta, que va obligar a tancar l’espai aeri durant més de mitja hora.  Segons Aena, el fet que la pluja es concentrés durant unes hores de molta activitat aèria, va provocar retards que es van anar arrossegant durant tota la tarda i nit, unes complicacions que encara s’arrosseguen aquest diumenge.

British Airways suspèn vuit vols més

La vaga d’aquest diumenge va obligar a suspendre prèviament 73 vols programats, la gran majoria de Vueling. Aquestes cancel·lacions van ser notificades a mitjans d’aquesta setmana, per això la gran majoria de passatgers afectats ja no han arribat a anar a l’aeroport del Prat. Com a alternativa als afectats, Vueling els ha donat l’opció de viatjar de forma gratuïta els següents 15 dies o sol·licitar el reemborsament del trajecte. Es pot consultar la llista de vols cancel·lats a la web www.vuelingnews.com

Però aquests no han estat els únics vols cancel·lats. A la 13.00 h British Airways ha anunciat que ha hagut de suspendre vuit vols més a causa de la vaga. Es tracta de quatre vols de sortida i quatre d’arribada previstos aquest diumenge. Tot plegat, doncs, una vuitantena de cancel·lacions. Cal recordar que Iberia dona servei a altres companyies fet que les ha obligat també a cancel·lar vols.

aeroport Prat cues Vueling

Més de 15.000 passatgers s’han vist afectats per la vaga

Durant aquests dos dies, la vaga ha afectat uns 15.600 passatgers de Vueling amb origen o destinació a Barcelona. Dels 112 vols de la companyia catalana cancel·lats, 48 es van cancel·lar aquest dissabte, afectant 6.600 passatgers, i 64 s’han cancel·lat aquest diumenge, afectant 9.000 passatgers. Segons Vueling, la gran majoria han estat recol·locats en altres vols el mateix dia o l’endemà. La resta de companyies afectades per la vaga han cancel·lat 31 vols més, principalment Iberia, British Airways i Turkish Airlines.

Els serveis mínims en aquesta segona jornada de vaga es compleixen amb normalitat. L’aturada ha tingut un seguiment del 14,9 %, segons Iberia, i del 80 %, segons UGT. El Ministeri de Foment va decretar dijous passat serveis mínims del 100 % dels vols domèstics amb territoris no peninsulars, el 54 % dels internacionals i el 32 % dels peninsulars amb una alternativa de transport inferior a cinc hores.

UGT augura noves cancel·lacions

Des dels sindicats consideren que aquests serveis mínims són excessius, però malgrat tot afirmen que els treballadors els compliran. Per altra banda, el portaveu d’UGT Iberia Barcelona, Omar Minguillón, ha qualificat de desafortunat atribuir els retards generalitzats dels vols del dissabte a la forta pluja. I augura que aquest diumenge hi haurà noves cancel·lacions malgrat que no es preveuen noves tempestes. 

Minguillón ha afirmat que no hi ha notícies sobre una nova reunió de negociació amb la companyia, i que els representants del comitè d’empresa es reuniran aquest dilluns. Els treballadors de terra d’Iberia reclamen amb aquesta vaga més dotació de personal per fer front al creixement del trànsit aeri, que l’any passat va superar els 50 milions de passatgers.