Els edificis que ocupa l’Escola Sant Felip Neri seran de titularitat pública el curs 2024-25. L’Ajuntament ha posat les bases per iniciar l’expropiació dels immobles que acullen l’escola, després que la propietat, l’ordre religiós dels felipons, no vulgui llogar l’espai que ara es fa servir com a menjador, l’edifici del convent. Justament aquest novembre es va anunciar que el centre passaria a ser públic.

Per garantir el projecte de l’escola, la Comissió de Govern ha aprovat de forma provisional un pla urbanístic especial que ha de permetre engegar el procés d’expropiació dels edificis que ocupa el centre. Ara bé, el procés s’allargarà un any i mig i l‘expropiació no es faria efectiva fins al curs 2024-2025.

La propietat es nega a negociar el lloguer del convent

L’acord del lloguer actual, de 10 anys, no resol les necessitats del centre, segons el tinent d’alcaldia de Cultura i Educació, Jordi Martí. Per això, en l’intent de l’Ajuntament, la Generalitat i el Consorci d’Educació de Barcelona de millorar-ne les condicions, la propietat es va negar a que l’escola seguís tenint disponibilitat de l’edifici del convent, on hi ha el claustre. Si no es disposa del claustre, ha denunciat Martí, “els infants haurien d’acabar menjant a les aules.”

El govern ha explicat que fins i tot ha posat sobre la taula un acord similar al que l’Ajuntament té amb les monges clarisses del Monestir de Pedralbes, pagar un lloguer per als espais que es necessiten i fer una rehabilitació integral del conjunt patrimonial. Han alertat que l’església de Sant Felip Neri, un dels exemples d’art barroc més destacats de la ciutat, es troba “en molt mal estat”. El tinent d’alcaldia, però, ha afirmat que encara hi ha temps per arribar a acords i ha instat la congregació religiosa a seguir negociant.

Un pla que afecta els tres edificis

El pla municipal estableix la titularitat pública de les parcel·les números 3, 4 i 6 de la plaça de Sant Felip Neri i el número 3 de la plaça de Frederic Marés. Això vol dir que s’inclou el convent de Sant Felip Neri i el conjunt format per la casa del Gremi dels Calderers i la Casa del Gremi dels Sabaters, que actualment ocupen les aules d’infantil, primària i l’edifici de secundària (l’únic institut públic del barri Gòtic). L’església de Sant Felip Neri en no queda afectada. Segons ha informat el consistori, amb aquest pla es conserva la qualificació dels sòls afectats com a equipament comunitari i docent.

Les famílies del centre, a l’expectativa

Un cop s’ha fet pública la voluntat de l’Ajuntament d’expropiar els immobles, des de l’AFA han mostrat la seva satisfacció per la decisió. El president de l’AFA, Josep Maria Boronat, ha detallat a betevé que valoren positivament la iniciativa perquè “permet veure un futur a l’escola i ampliar la superfície”. Boronat ha explicat que “ara amb els espais no en tenim prou i cal créixer”. Tot i això, també s’ha mostrat prudent i ha demanat al futur alcalde o alcaldessa “el compromís” d’expropiar els edificis, i han demanat als futurs regidors que hi votin a favor.