eleccions sindicals ensenyament 2023
Foto d'arxiu

Aquest mes de març se celebren eleccions sindicals a l’ensenyament 2023, que escullen els representants del personal docent no universitari. Són uns comicis clau dins l’àmbit educatiu perquè, depenent dels resultats, cada sindicat guanya o perd representació al territori. Unes eleccions que poden tenir un paper rellevant en un moment d’intenses negociacions amb el Departament d’Educació i després de diverses vagues educatives.

Aquí tens una guia completa sobre les eleccions sindicals a l’ensenyament 2023. T’expliquem com funcionen, quan se celebren i quin paper tenen.

Què vols saber de les eleccions sindicals a l’ensenyament 2023?

Data i on votar a les eleccions sindicals a l’ensenyament

Les properes eleccions sindicals se celebraran el dimarts 14 de març. A la ciutat de Barcelona es podrà votar entre les 10.30 h i les 18.30 h als centres educatius que són seu electoral (es poden consultar les seus a la intranet del Departament).”

Com funcionen les eleccions sindicals?

Aquest 14 de març del 2023, gairebé 90.000 docents que treballen a prop de 3.000 centres educatius catalans estan cridats a les urnes per escollir els que seran els seus representants legals durant els quatre anys següents.

En aquestes eleccions, s’escolliran 690 delegats a les Juntes de personal docent, dels quals 364 són a les juntes de personal docent (delegats resultants de les eleccions) i la resta es generen de forma automàtica i proporcionalment per representar els sindicats en altres espais com els comitès de seguretat i salut o la secció sindical.

Cada quan són les eleccions sindicals?

Aquests comicis se celebren cada quatre anys. En els últims, celebrats el 12 de març del 2019, es van escollir 364 delegats a tot Catalunya (39 a Barcelona, corresponents al personal del Consorci d’Educació).

Llavors, les eleccions les va guanyar USTEC-STEs, amb els resultats següents a Barcelona:

  • USTEC-STEs: 1.254 vots (13 delegats)
  • CCOO: 775 vots (8 delegats)
  • Intersindical: 653 vots (7 delegats)
  • Sindicat de Professors de Secundària: 422 vots (4 delegats)
  • UGT: 429 vots 4 delegats
  • CGT: 279 vots (3 delegats)

Què s’hi juguen els sindicats?

Amb aquests comicis, els diferents sindicats s’hi juguen molt, la representació als territoris i qui té més pes en les negociacions amb el Departament d’Educació. Unes eleccions que arriben en un moment tens amb el govern i amb els sindicats demanant revertir del tot les retallades d’ara fa 12 anys. Sobre la taula, també les converses per posar data a l’inici del curs escolar, previst per a la primera setmana de setembre.

Fins ara l’USTEC-STEs ha estat el sindicat majoritari, tot i que en els últims comicis, la Intersindical va disparar els resultats. Caldrà veure qui treu rèdit de la convocatòria de les últimes vagues educatives del mes de gener passat, molt més minoritàries que les del curs passat.