La majoria de platges de Barcelona han quedat molt malmeses pels efectes de la borrasca Gloria. Segons Dani Palacios, cap de servei de Platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), les més perjudicades són les de la Barceloneta, el Somorrostro, Sant Sebastià, la platja del Llevant i la de la Nova Mar Bella. La pèrdua de sorra n’és l’efecte més visible. Segons explica el responsable de l’AMB, hi ha més dos metres menys d’altura de sorra en alguns punts.

Segons Palacios, aquest estiu les platges de Barcelona no estaran en les mateixes condicions que l’any passat, sobretot pel que fa al gruix de la sorra, a no ser que l’Estat faci una aportació de sorra provinent d’altres punts. Tampoc no confia que tota la sorra retorni a la platja de manera natural perquè el litoral de la ciutat té molts elements artificials que ho impedeixen. Palacios ha qualificat el Gloria com com el pitjor temporal de mar des del 2003 i, probablement d’aquest segle.

250.000 euros per reparar el mobiliari

Una primera estimació de l’AMB xifra en 250.000 euros els danys materials del mobiliari urbà a les platges dels municipis amb costa de l’Àrea Metropolitana. A Barcelona aquests desperfectes són evidents. Les passeres han quedat arrancades, les dutxes malmeses i hi ha sediments arreu. També s’han fet malbé elements esportius com les xarxes de vòlei.

L’AMB reclama un pla urgent a les platges

Des de l’AMB alerten que, amb el canvi climàtic, aquest tipus de temporals seran cada cop més freqüents. Per això, reclamen a les administracions competents que dissenyin un pla de manera urgent  que permeti reforçar els dics subterranis del litoral barceloní.

L’Ajuntament diu que cal esperar per fer balanç

El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha explicat a primera hora del matí que les platges s’han quedat sense sorra i també sense part del mobiliari, però que no se’n pot parlat d’una “desaparició total”. Segons Badia, caldrà esperar uns dies per fer un balanç de la situació del litoral, perquè part de la sorra que s’ha emportat el mar es conté en els dics i una part retorna després a la platja.

Temporal Gloria platja Mar Bella

Tot i que els efectes més devastadors han estat a les platges de la Barceloneta, la resta també han quedat molt malmeses. A la platja del Llevant, a Diagonal Mar, gairebé no s’hi veu la sorra.

Temporal Gloria platja Llevant

Badia ha recordat que, en cas que calgui reposar sorra a les platges, s’haurà d’acordar amb el Govern espanyol que és qui en té la competència. Pel que fa a la reposició del mobiliari, l’organisme competent és l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), mentre que l’Ajuntament se’n farà càrrec del sanejament i manteniment posterior.

El dic del Port Fòrum s’haurà de reparar

Badia també ha explicat que quan passi el temporal s’hauran d’avaluar els danys al dic del Port Fòrum. Aquesta instal·lació ja es va danyar durant la llevantada del 2017 i el temporal del 2008, i el consistori és conscient que cal fer-hi “alguna obra de reparació i manteniment”.

Durant el temporal del 2017 ja es va valorar en un milió d’euros la reparació que s’havia de fer al dic extern del Fòrum. La Generalitat és qui n’havia d’assumir el cost.