L’envestida de les onades del pitjor temporal marítim de la dècada a Barcelona ha causat afectacions importants. La zona amb més desperfectes ha estat la del Fòrum, on les onades més altes van arribar als vuit metres d’alçària. Les reparacions més importants s’hauran de fer al dic extern del Fòrum per valor d’un milió d’euros. Els ajuntaments de Barcelona i de Sant Adrià de Besòs s’han reunit aquest dimarts amb l’empresa concessionària del Port del Fòrum i amb la Generalitat, que serà l’administració que n’assumirà el cost. Una taula de seguiment formada per tots quatre actors analitzarà els desperfectes i gestionarà les reparacions.

A les platges de la ciutat el temporal de gregal ha fet malbé passeres, dutxes o aparcaments per a bicicletes. L’Ajuntament calcula que reposar-los costarà uns 350.000 euros. Totes les zones de bany han patit afectacions, però la més tocada és la dels banys del Fòrum, on l’impacte de les onades ha danyat el 75 % del solàrium de fusta i ha arrencat part del paviment de marbre. L’Àrea Metropolitana de Barcelona, organisme competent en la gestió de les platges, serà la responsable de tornar a col·locar les instal·lacions malmeses.

L’Ajuntament no ha detectat afectacions importants als quatre col·lectors d’aigües de clavegueram que desemboquen al mar, tot i que al de Bac de Roda s’hauran de retirar algunes roques que han entrat a les canonades i a l’espigó del Gas, a la Barceloneta, s’ha produït un descalçament pels moviments de sorra a la banda Besòs. Pel que fa al volum de sorra, el consistori esperarà uns dies per veure com evoluciona el retorn de sorres de després del temporal abans de demanar a l’Estat si cal reposar-ne per a la temporada d’estiu.

El govern municipal encara no ha acabat d’avaluar l’estat de la resta d’esculleres i dics externs, tot i que, segons ha afirmat el comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, “no han quedat especialment afectats”. Ximeno ha explicat que el d’aquests dies ha estat “un temporal realment excepcional” que no es produïa des de feia 13 anys.

Reunió conjunta Ajuntament-Generalitat-Estat

La ressaca del temporal coincideix amb la reunió conjunta prevista aquest dimecres entre Ajuntament, Generalitat i Estat per revisar el conveni del Pla integral del litoral. Una trobada en què s’havien d’estudiar i programar les actuacions pendents a la costa de Barcelona, i que també servirà per abordar les possibles mesures a prendre com a causa del temporal.