El temporal de mar generat a causa de la borrasca Gloria es podria qualificar com el pitjor des del 2003 i, probablement, d’aquest segle, segons Dani Palacios, cap del servei de Platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. En una entrevista a ‘El matí de Barcelona‘, Palacios ha assegurat aquest dimecres que s’ha perdut bona part de la superfície de les platges, i que a gairebé tot el litoral barceloní les onades han arribat al passeig Marítim.

El responsable de Platges de l’AMB apunta que encara s’ha d’acabar de valorar els danys produïts, però pronostica que la inversió per reparar-los serà elevada i, en tot cas, afegeix que l’informe definitiu estarà enllestit entre dijous i divendres.

També es manté activat, en fase d’emergència, el Pla d’actuació d’emergència municipal per mal estat de la mar, que implica la prohibició d’accedir a les platges, a l’aigua i als espigons mentre duri l’episodi.

Efectes temporal platja

La tempesta atura l’activitat al Port de Barcelona

Per segon dia consecutiu, el Port de Barcelona ha suspès tota l’operativa marítima, és a dir, l’entrada i sortida de vaixells de les instal·lacions. A conseqüència d’això també s’ha aturat l’operativa terrestre de tres terminals de contenidors i no hi circulen camions i tampoc funciona el trànsit ferroviari.

A més, el Port ha decidit tancar diverses zones pel temporal: el passeig de l’Escullera (trencaones), el moll Adossat, el nou passeig del Trencaones, la plaça de la Rosa dels Vents, i la plaça de Sant Sebastià. A més, l’accés al moll d’Espanya, és a dir al Maremagnum, només es pot fer per la rambla de Mar.

La virulència de les onades ha provocat que algunes embarcacions del port esportiu de la ciutat s’hagin enfonsat.

Les platges de Barcelona viuen un dels pitjors temporals de mar del segle

El pla municipal de protecció per ventades, en fase d’alerta

Pel que fa a les ventades, continua activat en fase d’alerta el pla municipal de protecció davant d’episodis de vent. Un pla que, en aquest cas, manté les portes dels parcs tancades pel risc de caigudes de branques d’arbres. També en les darreres hores s’han cancel·lat multitud d’activitats esportives previstes a l’exterior.

Pel que fa a la mobilitat, el temporal ha afectat especialment el tramvia, amb retards a totes les línies del TRAM. També s’han repetit els retards a l’R1 de Rodalies, a conseqüència de la circulació de trens per via única entre Vilassar i Mataró.

D’altra banda, el telèfon d’Emergències 112 ha rebut més de 4.402 trucades des que va començar el temporal. A Barcelona s’han fet 787 d’aquests avisos.

Què ens espera?

El temporal de primera categoria s’allargarà fins dimecres. Les previsions apunten que aquest dimarts continuarà la pluja, però de manera intermitent al matí. Durant el vespre i la nit s’espera una nova franja de ruixats intensos. Aquest dimarts s’haurà d’estar alerta al cabal dels rius, que podria tornar a créixer com ja va fer al mes d’octubre. Aleshores el Llobregat va superar 500 m3 per segon i el Besòs va fregar els 300 m3 per segon. Atenció també al vent, que continuarà sent fort, i al temporal de mar.