La borrasca Gloria està deixant imatges d’afectacions importants, sobretot al litoral barceloní, on les platges han quedat pràcticament engolides per les onades i han perdut fins a dos metres de sorra. Aquesta situació serà molt més greu en un futur si es confirmen els pronòstics de creixement del mar.

El científic de l’Institut de Ciències del Mar – CSIC Jorge Guillén adverteix que el mar podrà augmentar un metre d’aquí a final de segle i que, per tant, un temporal com el d’aquests dies en un futur podrà tenir un impacte molt més gran a Barcelona.

“Aquest balanç sedimentari que ja hem dit que és negatiu ho serà molt més, i serà molt més difícil mantenir aquestes platges”

De fet, l’anomenat balanç sedimentari de la capital catalana és negatiu en l’actualitat: arriba menys sorra de manera natural que la que es perd durant els temporals. Guillén reflexiona que si, a més, augmenta el nivell del mar, el balanç sedimentari encara serà pitjor i serà més difícil mantenir les platges.

Com es manté el bon estat de les platges davant de temporals?

Les intervencions que se solen fer per garantir el bon estat de les platges se centren a reduir l’energia de l’onatge mitjançant espigons i dics, com a Barcelona, i a facilitar que la quantitat els sediments que tornen de manera natural sigui el més gran possible.

En el cas de Barcelona, l’aportació natural de sediments és més aviat escassa i, per això, després dels temporals es pot fer una aportació artificial: “Però tenim un problema i és que tenim poca sorra. […] Normalment s’extreu del mar però nosaltres no en tenim gaire perquè, sobretot Barcelona, és una zona deltaica i el que hi ha és fang”, raona Guillén.

Sobre el Gloria, el científic ha afirmat que probablement serà un dels més importants que ha viscut la ciutat tot i que cal esperar que passi per avaluar-ne l’impacte. Pots escoltar-ne l’entrevista completa a continuació.