Fa uns quants dies, a les xarxes socials de ‘btveltemps’, vam poder comprovar que encara hi ha molta gent que dorm abrigada. De fet, el dia més càlid d’aquest 2020 va ser durant el més de febrer i  aquesta primavera està sent poc càlida.Tot i això, la temperatura mínima sí ha pujat i ja hi ha algunes nits que no ha baixat dels 14-15 ºC a Barcelona.

Els peus com a reguladors de la temperatura

És habitual, a la primavera, dormir encara tapats amb nòrdic o manta a Barcelona, malgrat passar moments de calor. Si ens destapem potser tenim fred i la solució és estar abrigats, però traient un peu de sota la manta. Per contra, a finals d’estiu o principis de tardor, acostuma a passar que estem millor destapats, però amb un peu tapat. Aquesta solució ha donat lloc a alguns vinyetes humorístiques, malgrat que tot plegat té una explicació científica.

Baixa la temperatura corporal quan dormim

Per poder conciliar el son el cos humà necessita refredar-se, al voltant d’un grau, i per això és difícil dormir en llocs extremament càlids. Per baixar la temperatura corporal és important la temperatura ambient, que s’aconsella que es trobi entre els 15 i els 20 graus.

La pell és l’altre element mitjançant el qual podrem regular la temperatura del nostre cos i, en especial, la de les mans i els peus. Aquí és on hi ha  una gran superfície amb vasos sanguinis propers a la superfície de la pell i que faciliten la baixada de la temperatura corporal. És a dir, quan anem a dormir, les mans i els peus s’escalfen per tal que la temperatura de la resta del cos disminueixi, però si estan abrigats amb mantes o mitjons, no poden alliberar calor corporal, o mantenir-la, en funció de si tenim calor o fred.

És el mateix motiu pel qual les mans i els peus són el primer que es congela a l’alta muntanya i en temps advers. D’aquesta manera es concentra la calor corporal a les parts vitals del cos.