Fa uns dies que la temperatura ha començat a pujar de forma decidida després d’una primavera que no semblava que hagués acabar d’arrencar.

temperatura mínima de dijous 6 de maig

En pocs dies hem passat d’un ambient de març al que toca per a aquestes dates, i això implica que les nits comencen a ser càlides i en les que es fa difícil baixar dels 15 ºC.

Algunes persones poden haver començat a passar una mica de calor dins del llit i, d’altres, hauran començat a treure el peu fora del llit. Per què fem això?

Els peus com a reguladors de la temperatura

És habitual, a la primavera, dormir encara tapats amb nòrdic o manta a Barcelona, malgrat passar moments de calor. Si ens destapem potser tenim fred i la solució és estar abrigats, però traient un peu de sota la manta. Per contra, a finals d’estiu o principis de tardor, acostuma a passar que estem millor destapats, però amb un peu tapat. Aquesta solució ha donat lloc a alguns vinyetes humorístiques, malgrat que tot plegat té una explicació científica.

Baixa la temperatura corporal quan dormim

Per poder conciliar el son el cos humà necessita refredar-se, al voltant d’un grau, i per això és difícil dormir en llocs extremament càlids. Per baixar la temperatura corporal és important la temperatura ambient, que s’aconsella que es trobi entre els 15 i els 20 graus.

La pell és l’altre element mitjançant el qual podrem regular la temperatura del nostre cos i, en especial, la de les mans i els peus. Aquí és on hi ha  una gran superfície amb vasos sanguinis propers a la superfície de la pell i que faciliten la baixada de la temperatura corporal. És a dir, quan anem a dormir, les mans i els peus s’escalfen per tal que la temperatura de la resta del cos disminueixi, però si estan abrigats amb mantes o mitjons, no poden alliberar calor corporal, o mantenir-la, en funció de si tenim calor o fred.

És el mateix motiu pel qual les mans i els peus són el primer que es congela a l’alta muntanya i en temps advers. D’aquesta manera es concentra la calor corporal a les parts vitals del cos.