Foto: @MPilarBove

Aquesta setmana hi ha hagut diverses nits de mal dormir a la ciutat, amb termòmetres que s’han mogut entre els 17 ºC i els 19 ºC a la majoria de barris. La nit d’aquest dijous ha estat la primera en què no s’ha baixat dels 20,1 ºC al barri de les Corts, segons l’estació meteorològica de Meteoclimàtic, i dels 20,9 ºC a una altra estació, també de les Corts, situada a la Gran Via de Carles III amb l’avinguda de Madrid. Durant el vespre de dijous, però, la temperatura ha baixat més i, per tant, la temperatura mínima del dia ha quedat en 18,3 ºC a aquest punt de la ciutat.

L’estació del Servei Meteorològic de Catalunya al Raval també ha fregat els 20 ºC de temperatura durant la nit de dimecres a dijous, concretament, ha sigut de 19,6 ºC. La temperautura mínima del dia, però, també es va registrar a darreres hores del dijous, amb també 18,3 ºC, igual que a Les Corts.

Temperatura mínima durant la nit del 07/05/2020

Una de les nits tropicals més primerenques

La sèrie climàtica de l’Observatori Fabra, amb més de 100 anys de dades, posa de manifest que les nits tropicals cada vegada arriben més aviat i, mentre fa dècades no arribaven fins al juliol, ara, en aquest punt de la ciutat, acostumen a arribar durant el mes de juny. L’any més prematur va ser el 1945, quan va arribar el 15 de maig.

Al pla de la ciutat les nits tropicals són més primerenques que no pas a l’Observatori Fabra, si bé de manera excepcional. No es preveu que les nits de mal dormir s’instal·lin definitivament al centre de la ciutat fins a finals de maig o principis de juny. Quan es produeix una nit tan càlida com la d’avui en aquesta època de l’any acostuma a ser perquè hi ha situacions anticiclòniques i amb cel mig enteranyinat per núvols prims que dificulten la baixada de la temperatura diürna del dia anterior.

Aquest inici de maig està sent extremadament càlid i anem un mes avançats al que tocaria, a nivell tèrmic, tot i que aquesta situació ja arriba al seu final. A partir d’aquest dijous ja hi haurà un petit retrocés dels termòmetres, que es farà molt més evident a partir de diumenge i l’inici de la setmana que ve.