Les escoles de la ciutat han passat a l’acció. Ja són 55 els centres educatius que han signat el manifest dirigit a l’alcaldessa Ada Colau i als regidors de l’Ajuntament per exigir un canvi de model per assolir un aire més net. La iniciativa va començar després de denunciar que el 30 % de les escoles barcelonines superen els nivells màxims recomanats de contaminació. Per això, reclamen un pla amb mesures contundents i urgents per millorar la qualitat de l’aire als centres escolars.

En la missiva, exposen les conseqüències que té l’exposició a la contaminació atmosfèrica per als joves: el retard en el desenvolupament cognitiu i la relació amb malalties greus, com l’ictus, el càncer de pulmó, infarts, diabetis, etc. També remarquen que, des de l’any 2010, la ciutat supera els límits legals establerts per la normativa europea pel que fa a diòxid de nitrogen (NO2) i els nivells de partícules (PM 10) recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

El pla Escola respira, “insuficient”

El manifest el signen les escoles i també les associacions de famílies (AFA), tot i que inicialment parteix de la plataforma veïnal Eixample Respira. Consideren que el programa Escola respira, impulsat pel govern municipal, és “insuficient” per protegir dels contaminants la població més vulnerable, com són els nens i els joves.

Per això, proposen una sèrie de mesures: reduir de manera dràstica el trànsit al voltant dels centres educatius, eliminar les places d’aparcament als accessos i incrementar l’espai verd, una auditoria individualitzada als centres escolars i promoure el transport públic i la mobilitat activa per anar i tornar de l’escola, entre d’altres.

Entre les escoles que s’han sumat a aquesta iniciativa hi ha centres d’educació infantil i primària i també escoles bressol d’arreu de la ciutat, però en particular de l’Eixample i la zona alta de la ciutat.

Compte enrere per a l’estrena de la Zona de Baixes Emissions

L’1 de gener entrarà en vigor la nova normativa de la Zona de Baixes Emissions de Barcelona que prohibirà entrar a la ciutat als vehicles més contaminants. En aquest sentit, Eixample respira veu amb preocupació la proposta que han fet alguns partits polítics i entitats d’ampliar la moratòria de la zona de baixes emissions.