Junts per Catalunya ha demanat ampliar la moratòria d’un any per a vehicles de mercaderies a la Zona de Baixes Emissions i aplicar-ne una de dos anys per a les motos. Aquestes són dues de les al·legacions que la formació ha presentat a l’ordenança municipal que regularà el veto als cotxes més contaminants i que s’ha d’aprovar definitivament abans que acabi l’any.

La líder municipal de JxC, Elsa Artadi, ha assegurat que la moratòria d’un any per a tots els vehicles de mercaderies “ofega la pime, l’autònom i l’emprenedor”. La formació planteja ampliar-la per poder estudiar mesures concretes en cada cas, tenint en compte la petita empresa que no té tanta capacitat per canviar de vehicle com una gran empresa.

En el cas de les motos, Elsa Artadi (JxC) ha dit que no s’ha estudiat què passarà amb les més de 50.000 que es veuran afectades per la ZBE. La líder de JxC s’ha preguntat si els conductors es passaran al transport públic, al cotxe privat o a la moto elèctrica. Per això, ha demanat la moratòria i acompanyar-la d’un pla per afavorir els punts de recàrrega elèctrica de motos.

En les al·legacions a l’ordenança, JxC també demana exempcions per als vehicles clàssics i els de venda ambulant que funcionen com a negoci amb rodes. També plantegen que els cotxes sense etiqueta ambiental que facin millores per reduir les emissions puguin circular per la ZBE. A més, reclamen saber com es mesurarà l’impacte d’una mesura que veuen “valenta”.